met bouwweb vind je meer!


 

28 november 2019

Woningbouw Randstad niet geholpen door stikstofmaatregelen

De Nederlandse overheid heeft onlangs meerdere maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat de stikstofuitstoot in ons land verminderd wordt. Op deze manier wil het kabinet de bouwsector, voornamelijk de woningbouw, weer op gang krijgen. Deze maatregelen bestaan onder meer uit het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen, waar dan nog maar 100 kilometer per uur mag worden gereden. Bovendien komt er een noodwet waarmee essentiële bouwwerken alsnog gebouwd mogen worden, terwijl er enzymen aan het veevoer worden toegevoegd en er 60 miljoen euro extra komt voor de warme sanering van varkenshouderijen.

Toch is de verwachting dat deze nieuwe maatregelen niet het gewenste effect zal hebben op de woningbouw in de Randstad, waar dit juist zo hard nodig is. Dit heeft verschillende redenen. Om te beginnen zal het verlagen van de maximumsnelheid weinig invloed hebben op de Randstad, aangezien dit in veel delen van deze regio al niet toegestaan was of simpelweg niet mogelijk was vanwege het drukke verkeer. Ook de verlaging van de stikstofuitstoot van het vee zal voornamelijk buiten de Randstad helpen, aangezien er hier weinig veehouderijen zijn. 
Toch is de woningbouw sterk geconcentreerd op de Randstad aangezien de vraag naar huizen hier het hoogst ligt, terwijl het woningtekort ook het hoogst is in deze regio van Nederland. In 2018 werden er in de Randstad ruim 27 duizend nieuwe woningen gerealiseerd, wat meer dan 40 procent van het totale aantal nieuwe huizen in ons land was. De stikstofmaatregelen zouden dus voornamelijk gefocust moeten zijn op de Randstad zodat er hier meer woningen kunnen worden gebouwd.
Dat er in de laatste jaren zoveel nieuwe woningen gebouwd worden in de Randstad komt doordat het woningtekort in dit gebied nu al hoog is. Er worden dan ook voornamelijk huurhuizen geplaatst die natuurlijk goedkoper zijn voor de mensen die in de Randstad willen wonen. Een lening oversluiten is voor de mogelijke bewoners niet van belang aangezien geld lenen waarschijnlijk niet nodig is om de huur te kunnen betalen. Alhoewel er veel nieuwe (huur)huizen worden gebouwd in de Randstad verwacht ABN AMRO dat het woningtekort in deze regio alleen maar verder zal stijgen. De verwachting is dat er in 2030 in Amsterdam een tekort van maar liefst 30 duizend huizen zal zijn en er in Rotterdam 15 duizend woningen te weinig zijn. 


Geld lenen https://www.overstappen.nl/geld-lenen/ 
Lening oversluiten https://www.overstappen.nl/geld-lenen/lening-oversluiten/ 

 

 

 

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Glasbok - transport van glas

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2020 bouwweb