met bouwweb vind je meer!


 

10 december 2019

Vmbo leerlingen moeten de bouwwereld leren kennen

Wat een tekort aan mbo leerlingen en een grote vraag naar nieuwbouwwoningen met elkaar te maken heeft? Veel. 

Er is een groot tekort aan timmermannen, loodgieters en bouwvakkers, terwijl de vraag naar nieuwbouwhuizen groeit, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar. Het probleem is nog altijd niet opgelost dat volgens deskundigen vooral te maken heeft met de afname van het aantal studenten dat kiest voor een opleiding in deze sectoren. 

...

Liever met een mooie laptoptas naar kantoor

Jongeren studeren door en kiezen voor het hoger beroepsonderwijs of een universitaire studie. Ze kiezen voor een job die hen de mogelijkheid biedt met een Ted Baker tas naar het werk te gaan in plaats van met een broodbak en thermoskan in een oude rugzak of handtas naar de bouwplaats. 

De afgelopen tien jaar is het aantal studenten dat koos voor een opleiding in de bouw- en infrastructuur bijna met de helft afgenomen. ROC’s zien het aantal jongeren dat voor een mbo opleiding kiest dalen. In een eerder interview gaf een opleidingsmanager aan dat ze een aantal jaren geleden wel vier klassen kon vullen en in 2016 nauwelijks één. Een teken aan de wand. 

Ouders stimuleren hun kinderen door te leren

Volgens deskundigen heeft onze maatschappij het verschil tussen hoger en lager onderwijs zelf gecreëerd. Hoger onderwijs zou een beter toekomstperspectief bieden. Een beter salaris bijvoorbeeld.

Opvallend is dat met name ouders hun kinderen stimuleren door te leren. De vraag is of leerlingen hier zelf altijd achter staan. Met name vmbo leerlingen krijgen hier mee te maken. Bovendien is de doorstroming vanuit vmbo naar hoger onderwijs moeilijk. Zou die verbinding beter zijn, dan kiezen mogelijk ook meer leerlingen allereerst voor dat vmbo. 

Scholen moeten jongen warm maken voor het vak

Zij moeten daarmee een beter toekomstperspectief voelen en ook betere informatie krijgen over de mogelijke vervolgopleidingen, bijvoorbeeld in de techniek. Of in de bouwwereld. “In Amsterdam komen jongeren op het vmbo amper meer in aanraking met de bouw. Hierdoor is de kweekvijver weg', stelt een woordvoerder van Bouwend Nederland. Hij vindt dat 'jongeren de bouw weer op hun netvlies moeten krijgen'. 'Het is een fantastische branche. Er is ruimte voor ontwikkeling, veel vrijheid en een goed salaris.’ En het imago kan ook wel een boost gebruiken. Een bouwvakker met een Kapten and Son rugzak richting het werk? Waarom niet!  

 

 

 

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb