met bouwweb vind je meer!


 

17 maart 2020

Dompelpomp bij wateroverlast

Aan het begin van dit jaar is er veel water gevallen lijkt het wel. Echter, het grondwaterpeil is in de meeste provincies eindelijk weer op een normaal peil. Als u last heeft van wateroverlast, is al die regen natuurlijk niet zo mooi. Wellicht dat u in een gebied woont of werkt waar het grondwater hoog staat en het de kelder, souterrain of de kruipruimte in komt lopen.

Een dompelpomp kan dan een goede oplossing zijn om de ruimtes in uw huis watervrij te houden, zo zetten veel mensen een dompelpomp bij wateroverlast in. Simpel gezegd; een dompelpomp is een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. De pompen worden normaal gesproken gebruikt om water weg te pompen. Dat hoeft niet alleen een kelder te zijn, maar het kan ook gebruikt worden bij een bootje dat volgelopen is of als u water uit een vijver wilt legen of gebruiken voor het irrigeren van een stukje land.

Maar het beste kan de dompelpomp zijn werk doen als er ergens water op een plek is waar het niet hoort en het snel weg moet.

Er zijn een aantal verschillende dompelpompen, die voornamelijk te onderscheiden zijn door het water dat verpompt moet worden. Zo zijn er schoonwater dompelpompen. Denk hierbij aan regenwater dat zich verzamelt in een garage bijvoorbeeld of schoon grondwater in een kelder.

Er zijn vuilwater pompen die makkelijk water met zand, grond en ander residu kunnen verpompen. Een stevigere klasse zijn de vuilwater dompelpompen die vaste delen kunnen verwerken. Deze pompen hebben een grote doorlaat of de waaier werkt als een ‘mes’ en versnijdt vaste delen kapot om deze te verpompen door een slang.

Wat verder van belang is; vlotter of niet?

Een vlotter is handig als de pomp automatisch aan of uit moet schakelen. Als er een ruimte echt leeg gepompt moet worden, dan moet dit altijd op een handmatige stand gebeuren. U houdt het dus zelf in de gaten. De pomp moet op tijd worden uitgeschakeld om droogloop te voorkomen. Sommige pompen zijn uitgerust met zowel een manuele stand als een automatische stand (vlotter). Het laagste dat een pomp automatisch kan uitschakelen is tussen de 3,5 en 5,5 cm. De inschakelhoogte is vaak wel hoger en bij sommige pompen ook in te stellen door de vlotter aan te passen.

Welke dompelpomp kopen?

Zoals we dus weten zijn er verschillende dompelpompen beschikbaar die makkelijk afgestemd worden op het water dat verpompt moet worden.

Er zijn ook situaties die het wegpompen van water vermoeilijken. Hiervoor zijn vaak oplossingen beschikbaar. Het kan nodig zijn om een ruimte droog te zuigen. Hiervoor zijn vlak zuigende dompelpompen beschikbaar. Het kan ook zijn dat zulke ruimten zeer beperkt zijn. Hiervoor zijn er pompen die inwendige vlotters hebben, zodat de pomp wel automatisch kan blijven werken op een kleine ruimte. Sommige putjes waar het water inloopt, hoeven dan maar 25 cm breed te zijn!

Een andere eigen soort dompelpomp is een zoutwater dompelpomp. Deze kan gebruikt worden in een aquarium, zoutwaterbad of bijvoorbeeld een zeewaardige boot om ruimtes droog te houden.

Daarnaast worden dompelpompen vaak ingezet op boerderijen of bouwplaatsen, bij het verpompen van fecaliën. Fecaliën zijn bijtende stoffen die de pomp en de seals (rubberen sluitingen) kunnen aantasten. Deze dompelpompen zijn volledig beschermd tegen deze stoffen.

 

 

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Glasbok - transport van glas

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2020 bouwweb