met bouwweb vind je meer!


 

16 april 2020

EIB wil oprichting woonfonds om tekort op te lossen

Wegens het coronavirus is dringend verzocht zo veel mogelijk thuis te blijven. Dan moet je wel een huis hebben en ca. 40.000 Nederlanders hebben helemaal geen huis, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo is het aantal daklozen in Nederland in 10 jaar verdubbeld. Nog erger is de situatie voor jongeren tussen de 18 tot 30 jaar, waar zelfs sprake is van een verdrievoudiging van het aantal daklozen.

De verantwoortdelijke Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) is van die cijfers enorm geschrokken. Maar schrikken helpt niet. Wat kan je er aan doen ? Het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) heeft een suggestie om het op te lossen.

De grote aantal daklozen kan worden toegeschreven aan het enorme tekort aan woningen in Nederland. In bijvoorbeeld Amsterdam worden enorme prijzen betaald, die boven de initiele vraagprijs van een pand liggen. En dat tekort aan woningen zal door de huidige coronacrisis nog wel verder stijgen.

Het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) bevestigde onlangs een daling van de nieuwbouwproductie met 20 procent. Daarom pleit het EIB pleit voor de oprichting door de overheid van een zogenaamd woonfonds, dat te bouwen woningen koopt om die woningen na oplevering te verhuren of te verkopen. Hierdoor kunnen voorgenomen bouwplannen worden uitgevoerd. Het voorstel behelst dus het overnemen van het economisch risico door ook juridisch eigenaar van de gebouwen te worden en daarmee een actieve speler op de vastgoedmarkt.

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Glasbok - transport van glas

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2020 bouwweb