met bouwweb vind je meer!


 

30 mei 2020

Bouwkeramische industrie aan vooravond uitdagende periode

Fabrikanten van gebakken bouwmateriaal zien zich de komende jaren gesteld voor een ingewikkelde transitie- en innovatieopgave. Tegelijk maken zij zich zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de bouweconomie. ‘Tijdige onderkenning van het laat cyclische karakter van de bouweconomie is nodig om stagnatie te voorkomen,’ aldus KNB-voorzitter Han Noten bij de presentatie van het Jaarverslag 2019 van branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). 

Gemengd beeld

Ondanks een robuuste groei van de totale bouwproductie daalde de afzet van de Nederlandse metselbaksteen in 2019 (-6%). Deze daling was deels export-gedreven (-10%) door onduidelijkheid rond de Brexit. Deels ook is de daling gevolg van andere factoren zoals de beleidsimpasse rond stikstof en PFAS. Vooral in de tweede helft van 2019 beïnvloedde dit de totale binnenlandse afzet metselbaksteen negatief (-4%). De markt voor keramische dakpannen en voor keramische tegels ontwikkelde zich in 2019 positief. Ook de afzet van de gebakken klinker groeide (2%).

Zorg

Ondertussen hebben de fabrikanten van bouwkeramiek zorg over de gevolgen van de huidige coronapandemie. ‘’Het voelt als dansen op een vulkaan’’, aldus KNB-directeur Ewald van Hal. ‘’Het tijdig onderkennen van het laat-cyclische karakter van de bouw, inclusief bouwmaterialenindustrie, is nodig om de bouw aan de gang te houden. Dat dient het belang van woningzoekenden maar ook van de nationale economie als geheel: iedere euro in de bouw zijn er drie elders in de keten, en dat nationaal’’.

Uitdaging

Het nationale Klimaatakkoord en de Europese Green Deal plaatsen de sector voor een ingewikkelde, langjarige transitie- en innovatieopgave. Deze is ingewikkeld omdat zonder klei en fossiele brandstoffen er geen bouwkeramiek kan worden geproduceerd, terwijl beide grondstoffen niet uitwisselbaar zijn voor ieder willekeurig alternatief. De sector heeft ambitie een herkende en erkende bijdragen te leveren aan stikstofreductie, energietransitie en circulariteit.

KNB

KNB is de brancheorganisatie voor de Nederlandse keramische industrie. Zij verenigt nationale en multinationale ondernemingen die in Nederland op industriële wijze klei omzetten in gebakken producten zoals voor toepassing aan, in, op, naast of onder gebouwen. KNB behartigt de collectieve belangen van deze ondernemingen op het gebied van energie, milieu, klimaat, grondstoffen, normering, vakopleiding en arbeidsomstandigheden. Specifiek voor de baksteenindustrie verzorgt KNB kennisoverdracht naar de beroepspraktijk en het onderwijs en vertegenwoordigt zij de sector bij het arbeidsvoorwaardenoverleg met de vakbonden.

De bouwkeramische industrie heeft een omzet van ca. 535 miljoen Euro (2019) en biedt een directe werkgelegenheid aan ruim 2.500 personen.

 

 

 

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Glasbok - transport van glas

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2020 bouwweb