met bouwweb vind je meer!


 

9 juni 2020

Verschillende soorten elektrische kogelkranen

Een elektrische kogelkraan is een kogelkraan die bediend wordt door een elektromotor. Elektrische kogelkranen worden veel gebruikt om de stroming van gassen of vloeistoffen in een leidingsysteem te regelen. De elektromotor bevindt zich in een behuizing op de afsluiter en zorgt voor de regeling van de kogelkraan. Dit wordt ook wel de actuator genoemd en is verbonden met de elektrische kraan. De werking is verder hetzelfde als die van een manuele kogelkraan.

  soorten elektrische kogelkranen  

 

Welke soorten elektrische kogelkranen zijn er?

Als het gaat om elektrische kogelkranen dan heb je net als bij conventionele kogelkranen de keuze uit 2-weg en 3-weg. Een 2-weg kogelkraan opent het ventiel wanneer boring in de bal in lijn staat met de leiding. Staat de boring haaks op de leiding? Dan wordt de stroom onderbroken. De 3-weg kogelkranen zijn verkrijgbaar in een L-boring en een T-boring, waardoor de er op verschillende manieren geschakeld kan worden. Deze 3-weg elektrische kogelkranen worden veelal gebruikt in pompsystemen waarin er een constante volumestroom is, bijvoorbeeld om vloeistoffen te leiden en mixen.

Elektrische kogelkranen kunnen ook verschillen van elkaar of de flens gestandaardiseerd is volgens de ISO 5211. De flens is het deel waarmee de actuator aan de kogelkraan verbonden is. De ISO standaard zorgt ervoor dat er verschillende merken actuatoren en kogelkranen met elkaar gecombineerd kunnen worden.

Voordelen van een elektrische kogelkraan

Elektrische kogelkranen worden veel gebruikt om de stroming van gassen of vloeistoffen in een leidingsysteem te regelen. En dat is niet voor niets. Een elektrische kogelkraan is namelijk zeer robuust, energiezuinig en gaat ook nog eens jarenlang mee. Elektrische kogelkranen zijn zo energiezuinig omdat er alleen stroom wordt gebruikt tijdens het schakelen.

Elektrische kogelkraan aansluiten

Het aansluiten van een elektrische kogelkraan is erg afhankelijk van het type kogelkraan dat je wilt aansluiten. Het is daarom verstandig om bij aanschaf goed de gebruiksaanwijzing te lezen, zodat je de elektrische kogelkraan op de juiste manier installeert.

 

 

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Glasbok - transport van glas

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2020 bouwweb