met bouwweb vind je meer!


 

5 augustus 2020

Status 2020: automatisering in de bouw

Bedrijven in de bouwsector hebben steeds meer moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Het lijkt erop dat die ontwikkeling onomkeerbaar gaat worden. In het afgelopen decennium daalde het aantal jongeren dat koos voor een relevante MBO-opleiding fors. Minder instroom van jongeren betekent op den duur een inkrimping van het totale personeelsbestand en bovendien het verlies van veel vakkennis. Anno 2020 zijn bouwbedrijven zich daar zeer van bewust. Daarom wordt volop ingezet op automatisering.

Werkgelegenheid daalt niet

Jarenlang werd vol huivering gekeken naar de technologische ontwikkelingen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Men vreesde voor ontslaggolven wanneer automatisering in de bouwsector zijn intrede zou doen. Het tegendeel lijkt waar te zijn. Er zijn al voorbeelden bekend van bedrijven die de belangrijkste processen hebben geautomatiseerd. Wat bleek? Ze hebben nu niet minder mensen in dienst, maar zelfs iets meer. Het zijn alleen wel mensen die een andere functie uitoefenen. In plaats van zelf als vaklieden aan de slag te gaan, besturen ze apparaten die het zware werk voor ze doen. Het is gewoon een andere manier van denken. Een kanttekening is wel dat het bedrijf de capaciteit flink heeft verhoogd. Dat zou betekenen dat er minder bouwbedrijven nodig zijn. Daarmee zou geleidelijk de werkgelegenheid alsnog dalen. Dat gaat echter zo geleidelijk, dat het meebeweegt op de reguliere golven van de arbeidsmarkt.

Wat kan er geautomatiseerd worden?

  • De toepassing van 3D-printen neemt een enorme vlucht. In feite zou je een complete woning kunnen realiseren door een gigantische 3D-printer in te zetten. Meer voor de hand liggend is dat onderdelen van panden op deze manier worden geproduceerd en vervolgens op locatie in elkaar worden gezet.
  • Prefab bouw is al heel vanzelfsprekend geworden. We zien al dat complete daken op woningen worden geplaatst nadat ze elders in elkaar zijn gezet. Uiteindelijk zal toepassing van dergelijke technologie ertoe leiden dat het bouwen van een nieuwe woning een kwestie van slechts enkele weken wordt.
  • De metselrobot gaat in de toekomst de metselaar vervangen. Dat de introductie hiervan in Nederland nog relatief lang duurt, heeft vooral te maken met de complexe gevels die wij hier kennen. In landen als Australië en de Verenigde Staten wordt deze techniek al volop toegepast en kunnen robots hele huizen neerzetten.

Voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in machinebouw liggen er nog talloze uitdagingen. Over tien jaar zal de bouwsector er wellicht heel anders uitzien.

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Glasbok - transport van glas

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2021 bouwweb