met bouwweb vind je meer!


 

29 oktober 2020

Zonnepanelen installeren kun je beter niet zelf doen

Steeds meer mensen gaan over tot de aanschaf van zonnepanelen. Dat is een goede zaak, want zo wekken we geleidelijk steeds meer elektriciteit op verantwoorde wijze op. Maar het installeren van zonnepanelen is een klus waar een particulier beter niet zelf aan kan beginnen. Er komt namelijk nogal wat bij kijken en er kan ook heel wat fout gaan. Het kan in ons land behoorlijk gaan stormen en daar moet de constructie goed tegen bestand zijn. Ook werk je natuurlijk met elektriciteit en dat moet niet onderschat worden. Bovendien zijn de panelen groot en daardoor zwaar. Zeker op een schuin dak is het dan een hele kunst om het evenwicht niet te verliezen.

De dakconstructie

Voordat je overgaat tot aanschaf van zonnepanelen, moet eerst bekeken worden of ze wel kunnen worden geïnstalleerd. Niet elke dakconstructie leent zich daarvoor en voor een leek is dat lastig in te schatten. Een expert is nodig om te bekijken of het dak geschikt is voor plaatsing van zonnepanelen. In sommige gevallen zal eerst een bouwtechnische aanpassing moeten worden verricht. Als het licht op groen staat, moet eerst een onderconstructie voor de zonnepanelen worden geplaatst. Het maakt daarbij verschil of het dak plat of schuin is.

De bekabeling

Over het leggen van de bekabeling moet ook goed worden nagedacht. Die moet immers via een gat in het dak uiteindelijk in huis terecht komen. Als dat niet op de juiste manier gebeurt, kan het later tot problemen leiden. De kabels moeten bovendien goed vastgezet worden, zodat ze in weer en wind gewoon blijven zitten. Opnieuw een klus die je het beste aan een expert kunt overlaten. En heb je er wel eens over nagedacht dat het werken met zonnepanelen ertoe kan leiden dat je zelf een schok krijgt? Al is een paneel nog niet aangesloten, het produceert natuurlijk al wel elektriciteit als er licht op valt.

Snel geregeld

Waar een particuliere klusser soms uren aan het prutsen is, heeft een professional het vrij snel allemaal geregeld. Bovendien beschikt een ervaren installateur over precies de juiste gereedschappen en hulpmiddelen om de klus goed te kunnen klaren. Het is dan snel geregeld en je weet zeker dat het op de juiste manier gebeurt. Dat geldt niet alleen voor het plaatsen van de panelen op het dak, maar ook voor het aansluiten van de omvormer op de installatie in de meterkast.

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Glasbok - transport van glas

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2021 bouwweb