met bouwweb vind je meer!


 

23 december 2020

Hoe ga je om met asbest?

Huizen en kantoren die voor 1994 gebouwd zijn kunnen asbest bevatten. Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw, Onder andere bij de productie van cement. Zolang je er niet in boort of het sloopt is er niks aan de hand en kun je er niet ziek van worden. Maar als je het wel beschadigd kunnen de zogenaamde asbestvezels in de lucht terechtkomen die we inademen. Dat kan gevaarlijk zijn. Het is niet zo dat je direct kanker krijgt als je een keer asbest inademt, hiervoor is het nodig dat je heel lang asbest hebt ingeademd. Vaak zelfs jarenlang. Het is wel heel belangrijk om te weten of er asbest aanwezig is in hetgeen je wilt slopen. Als dat zo is zijn er gespecialiseerde sloopbedrijven die het veilig verwijderen en afvoeren. Hieronder vertellen we iets meer over asbest en he Asbestt slopen daarvan.

  De Sloop Gigant  

Wat is asbest?
Asbest komt uit de natuur. Het is in een feite een mineraal in de vorm van een vezel. Veel asbest komt uit Zuid-Amerika, Rusland en Canada en werd voorheen dus vaak gebruikt in de bouw. Er zijn trouwens verschillende soorten asbest. Wit asbest, blauw asbest en bruin asbest, geel asbest en groen asbest. In Nederland komt overwegend wit, blauw en bruin asbest voor in panden van voor 1994. Toen werd asbest op twee verschillende manieren verwerkt. Zogenaamde niet-hechtgebonden materialen zijn het gevaarlijkst voor onze gezondheid omdat de vezels niet goed vast zitten in het materiaal. In hechtgebonden materialen zitten de vezels veel vaster en kunnen dus minder makkelijk in de lucht terecht komen. Hoe dan ook; asbest is in alle varianten niet goed voor je. Dus onderzoek of er asbest in je huis of kantoor zit voor je gaat boren of slopen.
 
Verboden
Tegenwoordig is het in ons land verboden om asbest te verkopen en/of te verwerken in de bouw. Dat neemt niet weg dat er in veel oudere huizen, scholen en bedrijfspanden nog asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Of er asbest in jouw huis, school of pand zit kun je opvragen bij je gemeente of provincie. Nogmaals, zolang er niet in geboord, gezaagd of gehakt wordt is er niks aan de hand. Maar het is fijn om te weten wat de situatie qua asbest is bij jou.
 
Hoe sloop je asbest veilig?
Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: door een gespecialiseerd sloopbedrijf in te huren! Ga niet zelf een muur weghalen of iets dergelijks. Levensgevaarlijk! Een goed sloopbedrijf komt met welbekende witte beschermende kleding en speciale gereedschappen en apparatuur het asbest slopen en afvoeren. Voor deze mensen is asbestsanering dagelijks kost dus ze weten wat ze doen. Dat maakt de kosten van asbest verwijderen vaak hoger dan andere sloopwerkzaamheden. Vaak helpen ze je ook met het aanvragen van de benodigde vergunningen en dergelijke.

 

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Glasbok - transport van glas

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2021 bouwweb