Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

7 januari 2003


Balgstuw officieel in gebruik

Op woensdag 11 december jl. is de balgstuw bij Ramspol in gebruik genomen door staatssecretaris Schultz van Haegen. Zij heeft daarbij ook officieel de dijkverbeteringen afgesloten die in het gebied 'Achter Ramspol' hebben plaatsgevonden.

De balgstuwkering bij Ramspol is een unieke waterkering. Drie 80 meter lange balgen van rubberdoek vullen zich bij overstromingsgevaar automatisch met water en lucht. Bij het vullen wordt eerst een hoeveelheid lucht in de balg gepompt. Daarna worden afsluiters geopend waardoor de balgen automatisch vollopen met water. Vervolgens worden ze door het bijpompen van lucht op de vereiste spanning gebracht. Het volledig in bedrijf stellen duurt maximaal één uur.

Door het sluiten van de balgstuwkering daalt de hoogwaterstand bij Zwartsluis en Zwolle aanzienlijk. Toch is de bouw van de balgstuw alleen niet genoeg om de veiligheid te garanderen. Daarom zijn in het gebied 'Achter Ramspol' (Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis) ook delen van de dijken versterkt.

Zonder de aanleg van de balgstuw zouden de natuur, het landschap en de cultuurhistorische bebouwing flink worden aangetast. Met de bouw is grootschalige dijkverzwaring dus voorkomen. Dijkversterking in combinatie met de aanleg van de balgstuw is daarbij aanmerkelijk goedkoper dan alleen dijkversterking.

De balgstuw is gebouwd in opdracht van de Waterschappen Groot Salland en Reest & Wieden. De bouw valt onder het Deltaplan Grote Rivieren.

[meer info: Neerslag-Magazine 


 

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl