Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

26 februari 2003


Revolutionaire zonneboiler voor nieuwbouw en renovatie

De Eco-nok® is zonneboiler en zonnecollector in één. Een revolutionaire ontwikkeling die door Lafarge Dakproducten in de Benelux op de markt wordt gezet. Deze zonneboiler sluit uitstekend aan op het beleid van het bedrijf zich te onderscheiden met innovatieve, milieubewuste en energiebesparende producten. Het product kan een doorbraak forceren voor een bredere toepassing van zonne-energie. Esthetische en technische bezwaren tegen de traditionele zonnecollectoren behoren met de Eco-nok® namelijk tot het verleden. De zonneboiler is keurig weggewerkt in de nok van het dak. Dus geen ontsierende 'vlakken ' meer en geen risico van lekkage door een slecht uitgevoerde aansluiting. De Eco-nok® heeft een esthetisch verantwoorde vormgeving. In dit opzicht loopt de zonneboiler in de pas met de geïntegreerde PV zonne-energiepanelen, een ander product uit de Blue Sky lijn van Lafarge Dakproducten. De Eco-nok® wordt bevestigd - zoals het woord al aangeeft - op de nok van het dak. Hierdoor is het product het enige in zijn soort, dat voor een optimaal rendement niet meer afhankelijk is van een positionering op het zuiden.

 

Het product bestaat uit een module van 1,52 meter lang. De modules zijn eenvoudig te koppelen al naar gelang de lengte van het dak. De Eco-nok® is opgebouwd uit een transparante kap met daaronder een zwarte mantel die de feitelijke roestvrijstalen boiler omhult.

Tussen mantel en boiler is in de vacuüm getrokken ruimte gedemineraliseerd water opgesloten. Dit water verdampt en condenseert. Bij dit proces komt warmte vrij die samen met de directe zonnewarmte het water in de buisvormige boiler verwarmt. In de boilerbuis zit per module 26 liter water. Uit de Eco-nok® komen twee leidingen. Eén voor de aanvoer van koud water en één voor de afvoer naar de combiketel van voorverwarmd water.

Hierdoor wordt een forse besparing op het energieverbruik bereikt. En dat is goed voor de portemonnee en het milieu. Onderdaks is er geen ruimtevretende opslag meer nodig, want het hele systeem zit in de nok van het dak. Juist deze eigenschap maakt het product behalve voor nieuwbouw ook zeer geschikt voor toepassing in renovatieprojecten.

Een gespecialiseerd bedrijf, de Dakmeester, installeert het product op de nok. En onderdaks kan elk installatiebedrijf de aansluiting realiseren. Het onderhoudsvrije energiebesparende product kan tegen een stootje. Het is beloopbaar en elektronisch beschermd tegen extreme vorst. Qua ventilatie, duurzaamheid, stormvastheid en waterdichtheid is de Eco-nok® gelijkwaardig aan de gebruikelijke nokafwerking.

Mede dankzij de stroken Wakaflex, waardoor een stevige aanhechting op de dakpannen is gegarandeerd.

Wakaflex is een loodvervanger en sluit in dit opzicht naadloos aan bij de milieubewuste gedachte achter Eco-nok®. Blue Sky Eco-nok® valt onder de nieuwe regeling voor subsidies op energiebesparende maatregelen.

 

Meer info: Lafarge Dakproducten BV
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl