Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

1 april 2003

Rijkskantoren om verschillende redenen te duur

Kantoren van de rijksoverheid blijken om verschillende redenen duurder dan die van private opdrachtgevers. Oorzaken van het prijsverschil zijn de duurdere locaties voor overheidsprojecten, maatwerk voor de klant, hogere kwaliteit van bijvoorbeeld elektrotechnische installaties en de gekozen aanbestedingsmethode. Dit blijkt uit het rapport 'Kantoren van Rijksoverheid en private opdrachtgevers' dat door minister Kamp naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De onderzoekers laten weten dat waar private opdrachtgevers werken met een bouwteam, de kosten lager zijn dan bij projecten van de rijksoverheid. Bij projecten met een bouwteam is met open boeken onderhandeld met aannemers en niet in concurrentie aanbesteed. De overheid kan van deze aanbestedingsvorm geen gebruik maken, omdat concurrentie een kans moet krijgen. Dit is ook vastgelegd in Europese regels.
Het kabinet heeft in de uitkomst van het rapport geen aanleiding gezien het al geformuleerde standpunt over het eindrapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid te herzien. Wel kan de in de reactie beschreven professionalisering van het opdrachtgeverschap van de overheid ertoe leiden dat keuzes voor aanbestedingsvorm, prijs, kwaliteit en locatie beter dan in het verleden worden beargumenteerd.

[meer info: ministerie van vrom]


 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl