Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

17 mei 2003


Eigen Huis vreest forse daling prijzen in huizenmarkt

AMERSFOORT - Vereniging Eigen Huis vreest flink lagere huizenprijzen door de kabinetsplannen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Tegelijk wordt het volgens de huiseigenarenvereniging moeilijker om te verhuizen naar een duurdere woning en zal de doorstroming in de huizenmarkt worden beperkt.

"De timing en de instrumentkeuze van het kabinet zijn heel ongunstig. De laatste tijd staan de huizenprijzen al onder druk en deze plannen zouden een forse duw naar beneden kunnen geven. Dat zou pure kapitaalvernietiging betekenen", aldus een woordvoerder van Eigen Huis dinsdag.

De vereniging is verbaasd dat het kabinet mensen die hun huis met winst verkopen en vervolgens een nieuw en duurder huis kopen, wil dwingen die winst in dat nieuwe huis te steken. De aftrek van hypotheekrente geldt anders niet voor de volledige waarde van het nieuwe, duurdere huis.

"Wij kennen nog niet de exacte invulling van de plannen. Maar het lijkt erop dat mensen straks niet meer zelf kunnen bepalen hoe zij hun geld besteden. Als je de overwaarde van je oude huis in de hypotheek moet stoppen en niet vrij kan gebruiken voor verhuiskosten en investeringen aan de nieuwe woning en tuin, wordt het duurder om te verhuizen", stelt de zegsman.

Hierdoor zal de doorstroming in de huizenmarkt nog minder worden, verwacht Eigen Huis. "Terwijl starters nu al moeilijk een betaalbare woning kunnen vinden, omdat veel mensen in goedkope woningen blijven zitten." In de huidige economische situatie durven volgens Eigen Huis sowieso al minder mensen te verhuizen naar een duurdere woning.

bron: NU.nl

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl