Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

18 mei 2003

Kamer krijgt zicht op toekomstige Deltametropool

Het is mogelijk in Nederland een wereldstad te creëren met 6,2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 4800 vierkante kilometer.

De A13 verandert in een stadsboulevard à la Champs Elysées, met parallelwegen voor de doorrijders, verbeterde op- en afritten. Het gebied kan dan volop worden bebouwd en Rotterdam en Den Haag kunnen opgaan in een nieuwe Deltastad. Tussen de noord- en de zuidkant wordt een waterverbinding gemaakt. Het Groene Hart is bestemd voor waterberging en natuur. De paden, meren en vaarten zijn open voor het publiek voor een recreatieve afleiding van het drukke stadsleven. Dat beeld schetst het ontwerpatelier Deltametropool.

Vier teams zijn door de rijksbouwmeester aangewezen om een ontwerp te maken van de Randstad als wereldstad. Zij stonden respectievelijk onder leiding van F. Alkemade (OMA), D. Sijmons (H+N+S), T. Koolhaas (TKA) en L. Snozzi. Aan elk van deze teams is gevraagd een visie op de Deltametropool als geheel te geven en een uitwerking te maken van een deelgebied. Sijmons werkte aan het Groene Hart als recreatiegebied, een plan dat hoge ogen gooit en waarschijnlijk verder wordt uitgewerkt. Teun Koolhaas boog zich over de driehoek Almere-Hoofddorp-Utrecht. De Westflank, de verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam, werd overgelaten aan bureau OMA.

Snozzi ziet de Randstad als een cirkel met een vervoersverbinding 30 meter boven de grond met als pijlers hoge woontorens. Binnen de cirkel blijft het gebied open, en heeft de architect alle ruimte gereserveerd voor koeien en tulpen. De steden blijven net buiten de cirkel liggen. Daartussenin komen lege banen, waardoor de steden niet aan elkaar groeien.

Het concept Deltametropool komt uit de Vijfde nota ruimtelijke ordening van het ministerie van VROM. Het idee is de vier grote steden en Almere te bundelen tot een wereldstad met het Groene Hart als een groot park in het midden. De term stamt overigens al uit 1998 toen burgemeesters en wethouders van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag de Verklaring Deltametropool uitbrachten.

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl