Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

26 mei 2003

Administratie Rijkswaterstaat deugt nog niet

Bovendien bevat de administratie van verplichtingen onjuistheden, waardoor de kans bestaat op een onterechte verplichtingenstop.
Dat constateert de Algemene Rekenkamer in haar oordeel over het financieel jaarverslag 2002 van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het verslag is gisteren gepresenteerd op de dag van de verantwoording, de derde woensdag van mei, en bevat een rekenschap voor de uitgaven in vergelijking met de begroting over het jaar 2002.

Het probleem met het contractbeheer bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat is voor het eerst geconstateerd door de Rekenkamer in 1996. Sindsdien zijn er wel verbeteringen te zien, behalve bij de Bouwdienst. De Rekenkamer spreekt daarom nu van "hardnekkige problemen" ook omdat er geen verbetering in de situatie is gekomen sinds vorig jaar.

Verbeterplan
Voor het contractbeheer heeft minister De Boer (verkeer) inmiddels een verbeterplan opgesteld, maar naar verwachting komt de structurele oplossing pas over minimaal een jaar. De Rekenkamer acht het plan adequaat en blijft het financieel beheer van de Bouwdienst kritisch volgen. In 2004 staat een onderzoek gepland naar de gevolgen van het verbeterplan en de actuele stand van zaken.
Verslechtering is er bij het ministerie in de administratie van de verplichtingen en voorschotten. Verplichtingen zijn vaak te laat verantwoord, niet op tijd bijgesteld, en het bestand wordt vaak te laat geschoond, waardoor het overzicht zoekraakt.

Voorschotten
Vorig jaar is desondanks voor 6,5 miljard euro voor verplichtingen aangegaan. Ook blijken uitgekeerde voorschotten niet altijd correct in de administratie te zijn opgenomen, als ze daar al in staan.

Omdat de gegevens niet op orde zijn, waarschuwt de Rekenkamer voor een onnodige verplichtingenstop. Daarmee is echter niet gezegd dat de gunningstop van februari dit jaar onnodig was, aangezien die vooral bedoeld was om intern orde op zaken te stellen. De Boer heeft inmiddels het toezicht op dit punt verzwaard, zo stelt hij in reactie op het oordeel van de Rekenkamer.

De Rekenkamer wijst het ministerie evenals vorig jaar op de integriteitrisico's bij inhuur van externen. Het onderwerp integriteit kreeg speciale aandacht naar aanleiding van de parlementaire enquête bouwnijverheid. Uit rapportages van de onderdelen van het ministerie blijkt dat er vorig jaar wel maatregelen zijn getroffen om incidenten te voorkomen. Zo is er een aanvalsplan integriteit gemaakt. De registratie van de incidenten en nevenfuncties is echter nog niet overal even goed. Dit jaar doet de accountantsdienst van het ministerie opnieuw onderzoek naar de integriteit.

bron: Cobouw

[meer info: Bouwweb]

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl