Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

17 juni 2003

Drie projecten ontvangen Renovatieprijs

Uit 74 inzendingen voor de Nationale Renovatieprijs 2003 koos een jury met als voorzitter prof.ing. André Thomsen, hoogleraar woningverbetering TU Delft, een winnaar uit elk van de drie aangegeven categorieën.

Het project Siersteenlaan in Groningen won de prijs in de categorie Woningbouw Renovatie. Hier werden drie lange flatwanden met portiekwoningen doormidden geknipt. Zo is er meer ‘lucht’ gekomen in de woonbuurt in de wijk Vinkhuizen. In de zes nieuw ontstane blokken zijn ruime appartementen, patiowoningen en tuinwoningen over twee lagen gerealiseerd, alle in de koopsector. De bovenste laag bevat seniorenwoningen. Daarvoor zijn galerijen aangebouwd. Volgens de jury is het een inspirerend voorbeeld van moderne herstructurering.
Karelse Van der Meer Architecten te Groningen maakte het ontwerp.
De hoofdaannemer was Geveke Bouw te Haren.
Opdrachtgever Nijestee Vastgoed te Groningen.

Maison d’Essence te Zaanstad won in de categorie Woningbouw Herbestemming. Oorspronkelijk was het een betonnen fabrieksgebouw voor een bedrijf in geur- en smaakstoffen uit 1929, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Er zijn 22 loftwoningen in gebouwd voor het hogere huursegment. De bijzondere betonconstructie (met onder andere balkloze paddestoelvloeren) is bewaard gebleven. Een voorbeeldige aanpak van een jong industrieel monument, vond de jury.
Architect was Zijlstra Schipper Architectenburueau BNA te Wormer,
aannemer Schakel en Schrale,
opdrachtgever de Vereniging Zaandams Volkshuisvesting.

In de categorie Utiliteitsbouw ontving de Kamer van Koophandel in Rotterdam de prijs. Met instandhouding van de monumentale kwaliteit en karakteristieken is het gebouw aan de Blaak omgevormd van een cellenkantoor tot een toegankelijk en open gebouw met flexibele werkplekken. Koelplafonds maken deel uit van het gebouwbeheersysteem. De jury ziet dit project als een belangrijk voorbeeld van hergebruik en
revitalisering van vroeg-naoorlogse bouw.
De architect was Kraaijvanger Urbis Architecten BV te Rotterdam,
de aannemer Aannemingmaatschappij J.P. van Eesteren.

Er werden nog twee extra prijzen uitgereikt, de Innovatieprijs en de Publieksprijs. De Innovatieprijs, ingesteld onder auspiciën van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting, ging naar Huize Patrimonium in Amsterdam. Dit bejaardentehuis uit de jaren zestig stond in 1996 nog op de nominatie voor sloop. Toch werd besloten tot een ingrijpende renovatie, waarbij tot op het casco werd gestript. Architect was Van Schagen Architecten te Rotterdam; aannemer Bouwbedrijf Mulder te Obdam.

Publieksprijs
Via de website van de NRP kon worden gestemd voor de Publieksprijs. Het Laurentius Schrijnenhuis was hier de favoriet. Het gebouw van architect Fritz Peutz uit 1932 werd ontworpen als retraitehuis voor vrouwen en meisjes. Anders dan de toen heersende traditie voor katholieke gebouwen ontwierp Peutz een gebouw volgens het Nieuwe Bouwen. Bij de renovatie is die stijl zo veel mogelijk gerespecteerd. Het gebouw heeft een nieuwe toekomst als kantoor voor onder andere opdrachtgever AGS.

Architect van de renovatie was Peutz Architecten, een zusterbedrijf van AGS.
De bouw is uitgevoerd door AGS Projectmanagement, Aannemersbedrijf Van Zantvoort en GTI Utiliteit.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl