Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

7 juli 2003

Onderzoekbureau Nyfer: geen prijsval in huizenmarkt, wel daling

Het gevaar dat huizen dramatisch in prijs gaan dalen, is klein. Er is wel een eind gekomen aan de sterke prijsstijgingen, maar de koopprijzen blijven de komende jaren stabiel.

Risico's beperkt
Uit onderzoek van het economisch onderzoeksbureau Nyfer blijkt dat ook op de hypotheekmarkt de risico's beperkt zijn. Dat grote groepen mensen hun huizen zouden moeten verlaten, is geen realistisch scenario. De grootste risico's op de woningmarkt zitten bij jonge mensen die zich zwaar in de schulden hebben gestoken. Het gaat dan om mensen met een hypotheekschuld van meer dan vier keer het gezinsinkomen.

Zij hebben ook nog vaak gekozen voor riskante leenvormen, zoals hypotheken die verbonden zijn met beleggingen. Dit is volgens Nyfer echter maar een kleine groep.

Tekort aan woningen
Volgens het instituut legt het blijvende tekort aan woningen een bodem in de markt. Daardoor wordt voorkomen dat de prijzen zullen inzakken. Alleen in het dure segment en gebieden waar de markt erg overspannen was, kan enige prijsdaling optreden.

De re‘le prijzen van huizen zullen de komende jaren nagenoeg onveranderd blijven. Het gaat om prijzen die voor de inflatie zijn gecorrigeerd. Dat impliceert een prijsdaling van 5 tot 10 procent. Bij zijn berekeningen gaat Nyfer uit van een geleidelijk herstel van de conjunctuur in 2004 en 2005 en een langzaam stijgende kapitaalmarktrente. Na 2006, als de economie weer is aangetrokken, kunnen de prijzen weer stijgen en gelijke tred houden met de inflatie.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl