Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

29 juli 2003

Sombere stemming bij afbouwbedrijven

De fabrikanten van bouwmaterialen, aardewerk en glas zijn somber gestemd over hun marktkansen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voorziet bijna een kwart van de bedrijven verdere inkrimping van hun werkzaamheden.

De ondernemers geven in de conjunctuurmeting van het CBS aan dat bij 13 procent van de bedrijven in juli het werk een neergaande tendens vertoont. De groep die genoegen moest nemen met minder opdrachten, groeide van 8 tot 14 procent. Vooral het buitenland is minder scheutig met orders.

De groep producenten die inschat dat de huidige prijzen niet gehandhaafd kunnen blijven, is in twee maanden tijd toegenomen van 8 tot 23 procent. Bij 20 procent van de ondernemers nemen de voorraden toe. Driekwart van de directies heeft geen plannen te snijden in hun medewerkersbestand. Een op de vijf ondernemers verwacht personele saneringen.

In de timmerindustrie is de dreiging van verdere inkrimping flink afgenomen. Het aantal directies dat rekende op afslankingsoperaties is de afgelopen twee maanden geslonken van 26 tot 7 procent. Uit de conjunctuurmeting van het CBS blijkt dat het werk in de timmerbedrijven weer toeneemt. Bijna eenderde van de ondernemers ziet groei in het vooruitzicht. De stijging van de opdrachten komt vooral uit het buitenland.

Ten aanzien van de prijzen is de stemming in de timmerindustrie verslechterd. Tegenover de 90 procent die in juni nog uitging gaf van constante prijzen, meet het CBS deze maand slechts bij 67 procent van de bedrijven stabiele prijzen. Bij slechs 5 procent van de timmeraars lopen de voorraden op.

Rem
De baksteenfabrikanten hebben in juli stevig het mes gezet in de productie. In mei viel nog bij eenderde van de bedrijven toenemende activiteiten te noteren. In juli staat bijna een even grote groep op de rem. Maar liefst 40 procent van de ondernemers meldt afnemende bedrijvigheid. Hoewel de helft van de bedrijven groeiende voorraden aangeeft, heerst een opmerkelijke eensgezindheid dat de prijzen stabiel zullen blijven. In juli geeft 10 procent van de ondernemers aan een inkrimping van het personeelsbestand te verwachten. Bij de fabrikanten van verf en drukinkt is de stemming in juli omgeslagen. Tegenover het optimisme en de groei in mei staan zorgen en inkrimping. Bij de helft van de bedrijven nam de productie af.
Van de ondernemers meldt 61 procent afnemende orders uit het binnenland. Binnen twee maanden is de groep producenten die sanering van het personeelsbestand aankondigt, toegenomen van 3 tot 22 procent. De orderpositie ligt ten opzichte van het niveau bij de eeuwwisseling op 87,1 procent.

bron: CBS
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl