Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

26 augustus 2003

Levensduur Ketelbrug verlengd

In augustus 2003 is een innovatieve methode om de levensduur van beweegbare bruggen te verlengen, voor het eerst toegepast. Bij de Ketelbrug in de A6 zijn de troggen ter plaatse van de rijsporen van de hoogst belaste rijstroken gevuld met een speciaal ontwikkelde epoxyhars. Hiermee implementeert het project Problematiek Stalen Rijvloeren de door haar ontwikkelde levensduurverlengende oplossing voor vaste stalen en beweegbare bruggen.

In onze hoofdinfrastructuur is een groot aantal bruggen uitgevoerd met stalen rijvloeren. Verkeersbelastingen eisen hun tol voor de levensduur van zo'n rijvloer. Zo kan er vermoeiingsschade ontstaan in de vorm van scheuren in de dekplaat en constructiedetails van de brug.

Speciaal om de levensduur van vaste stalen rijvloeren te verlengen is een oplossing ontwikkeld waarbij de bestaande, ongeveer vijf centimeter dikke, gietasfaltlaag wordt vervangen door een overlaging met hogesterkte beton.
Deze methode is vanwege de massa niet toepasbaar bij beweegbare bruggen. De oplossing met trogvulling is een van de oplossingen die speciaal is ontwikkeld voor een beweegbare brug.

Door het vullen van de troggen ter plaatse van de rijsporen van de hoogst belaste rijstroken wordt de dekplaat tussen de trogbenen beter ondersteund. Hierdoor neemt de spanning in de dekplaat met een factor 2 à 3 af ter plaatse van vermoeiingsgevoelige constructiedetails. Als gevolg hiervan wordt de levensduur van de rijvloer verlengd met maar liefst factor 27.
De oplossing is na eindige elementen-simulatie (bij de Bouwdienst) en vermoeiingstesten (door TNO en de TU Delft) op de oude delen van de Tweede Van Brienenoord getest en heeft alle beproevingen glansrijk doorstaan.

[meer info: ketelbrug.nl - bouwweb]

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl