Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

27 augustus 2003

‘Fluisterstille’ klinker absorbeert geluid

De geluidsreducerende klinker van Maas en Waal Beton uit Malden is met succes toegepast in enkele wegen. Kenmerkend is de poriënstructuur die het geluid van het verkeer absorbeert. Daarmee is de Stilstone enigszins vergelijkbaar met het bekende zoab. (Zeer Open Asfalt Beton)

De nieuwe klinker is recentelijk toegepast aan de Zutphenseweg in Vorden. De stille straatsteen is vooral geschikt voor binnenwegen die druk worden bereden met bijvoorbeeld vrachtverkeer.

Uit diverse proeven blijkt dat de geluidsbelasting aanzienlijk minder is dan bij een traditionele klinker. "De steen heeft een evenwichtige opbouw van de poriën", aldus woordvoerder T. Noorlander van Maas en Waal Beton. "De omvang luistert heel nauw, want te grote poriën levert weer een te grote geluidsbelasting op. Het is een zeer fijnmazig netwerk van poriën."
Het geheim van de smid schuilt in de opbouw van de toplaag. Daarin zijn nieuwe ingrediënten opgenomen, maar om de concurrentie niet wakker te schudden, wil Noorlander niet zeggen welke. "We hebben een bepaald recept ontwikkeld dat het contact tussen de autoband en de steen vermindert. De luchtbeweging die ontstaat bij het contact wordt in de steen opgenomen. Vergelijk het maar met het opzuigen van het water door een spons", zegt Noorlander enigszins cryptisch.

Maas en Waal Beton heeft met enkele leveranciers jarenlang onderzoek gedaan naar de juiste samenstelling van de Stilstone. "De toepassing is volledig nieuw. De samenstelling van de steen komt voort uit een geheel andere industrietak."
Op de vraag of de kunststofindustrie er iets mee te maken heeft, lacht de manager geheimzinnig. "Het is bijna hetzelfde principe als zoab. De poriën in onze steen zijn echter kleiner dan zoab, omdat de waterafvoer in die situatie niet traditioneel is als in ons geval.

Proefvakken

De stenen zijn in proefvakken gebruikt in de bebouwde kom van Utrecht, Huizen, Heusden, Hulst en Veghel. Recentelijk zijn de laatste stenen verwerkt in de Zutphenseweg in Vorden. Circa 6000 vierkante meter Stilstones moeten de verkeersoverlast voor de omwonenden terugbrengen. Maas en Waal Beton kan de stenen leveren in de formaten 21x10,5, 22x11 en 21x21. "De stenen kunnen het best in keperverband worden gelegd. Door de voegen diagonaal op het rijvlak te leggen, wordt de geluidsbelasting nog meer gereduceerd", licht Noordlander toe.

Stimuleringsregeling

De bezuinigingen van de regering-Balkenende doen de Stilstone geen deugd. "Een van de vorige ministers van VROM, Pronk, had een stimuleringsregeling stille wegdekken in het leven geroepen. Overheden, vooral gemeenten, kregen een subsidie op de aanleg van stille wegdekken. Daardoor werden herbestratingen naar voren geschoven en daar profiteerde ons product van.
Helaas heeft de huidige regering de subsidiekraan dichtgedraaid. We zien nu een lichte daling van het aantal aanvragen voor de aanleg van deze stenen", zegt Noorlander.

Bron: Cobouw - Maas en Waal Beton - bouwweb]

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl