Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

30 augustus 2003

Convenant leerlingbouwplaatsen bevalt

Volgens R. Cossé, directeur van het Amsterdamse samenwerkingsverband (opleidingsbedrijf) SSP en G. Post, algemeen secretaris van BouwNed Amsterdam is hetconvenant waarin is afgesproken om jaarlijks vier leerlingbouwplaatsen te realiseren, een belangrijke stimulans is voor de werkgelegenheid in de hoofdstad

"Voordat de werkgelegenheid terugliep stond de bouw niet hoog aangeschreven onder schoolverlaters", zegt Cossé. "De jongens die we binnen kregen, hadden vaak hun middelbare school niet afgerond. Nu tonen ook leerlingen die bijvoorbeeld mavo of zelfs havo hebben gedaan belangstelling. En als je dan bedenkt dat leerlingbouwplaatsen een beproefde methode zijn om beginnende bouwvakkers te scholen, kun je op je vingers natellen dat het convenant als geroepen komt."

Op leerlingbouwplaatsen leren aankomende bouwvakkers een beroep onder begeleiding van ervaren leermeesters. De leerlingen zijn in dienst van SSP, dat hen detacheert bij aannemers die bij het opleidingsbedrijf zijn aangesloten. Personeel dat niet direct kan worden uitgeplaatst, wordt binnen SSP geschoold.

Het opleidingsbedrijf heeft 175 leerlingen in dienst die een middelbare beroepsopleiding volgen voor metselaar of timmerman (de primaire leerweg). Daarnaast beschikt het bedrijf over 45 bouwplaatsassistenten; leerlingen die wel gemotiveerd zijn om in de bouw te werken maar nog niet het niveau hebben om een mbo-opleiding te volgen. "Het plan voor het convenant bestond al lang", aldus Post van BouwNed. "Dat de ondertekening samenvalt met de economische recessie is voor de werkgelegenheid erg gunstig. In het algemeen zijn er momenteel minder bouwprojecten waar leerlingen hun opleiding kunnen volgen, maar dankzij het convenant wordt een aantal jongeren toch een gegarandeerde opleidingsplaats geboden." Cossé: "We hebben dan ook nauwelijks leerlingen die we tijdelijk niet kunnen plaatsen."
In het convenant wordt afgesproken dat er jaarlijks vier leerlingbouwplaatsen worden gerealiseerd. "Daar kunnen we dus per jaar zo’n twintig leerlingen opleiden."

Geen zorgen

Over de beroepsmogelijkheden op langere termijn maken Cossé en Post zich geen zorgen. Ondanks de economische recessie is er in de regio Amsterdam nog voldoende vraag naar bouwvakkers.
Los van de leerlingbouwplaatsen zijn SSP en het Brederocollege begonnen met een opleiding tot bouwplaatsassistent. Het gaat hierbij om leerlingen uit de derde en vierde klas van het vmbo. In plaats van een algemene opleiding met onder meer vakken als engels en biologie op het programma, krijgen zij les in vakken die specifiek op de bouw zijn gericht. Met het diploma bouwplaatsassistent kunnen ze rechtstreeks doorstromen naar een voortgezette bouwopleiding.

"Die leerlingen kunnen dus zonder problemen de primaire opleiding gaan volgen", aldus Cossé. "Daar staat tegenover dat ze al heel jong een beroepskeuze maken. Het is moeilijk om met een diploma als bouwplaatsassistent door te stromen naar een heel andere bedrijfstak. Daar moeten die leerlingen en hun ouders rekening meehouden."

Bron: Bouwned

[meer info: Bouwned - bouwweb]

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl