Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

5 september 2003

Nieuwe wandbekleding als alternatief voor stucwerk

Owens Corning’s uit Apeldoorn maakt een nieuwe wandbekleding in twee varianten uit glasvezeldoek en polyethyleen, en beveelt het onder meer aan als alternatief voor stucwerk. Geselecteerde bedrijven beproeven de materialen momenteel in de praktijk.

De ene variant van Owens Corning’s wandbekleding heeft een uitermate glad afgewerkt oppervlak terwijl op het andere een structuur is aangebracht. Anders dan traditionele wandmaterialen zuigen de glasvezeldrager en de kunststof afwerking weinig verf op. Op die manier kan de schilder volgens de fabikant met één laag volstaan. Daaarmee boekt de afwerker een hogere productie. Beide uitvoeringen zijn over te schilderen met alle soorten watergedragen verf. Owens Corning heeft nog geen onderzoek gedaan naar de resultaten met verven op basis van alkydhars.

Te zwaar

De gladde variant weegt 50 gram per vierkante meter en de gestructureerde 57 gram. Het Apeldoornse bedrijf noemt de wandbekleding te zwaar om die met ‘gewone’ behanglijm vast te zetten en adviseert om die reden pasta op waterbasis. De ondergrond vergt een zekere voorbereiding maar hoeft volgens de producent niet superglad te zijn. Aan het eind van de levensduur kan het materiaal als ‘gewoon’ behang worden afgevoerd.

De fabrikant onderzoekt of het opnieuw kan worden gebruikt. Zo’n 70 tot 80 procent van de glasvezeldoeken die Owens Corning produceert vindt toepassing in bouwmaterialen. Bijvoorbeeld als drager voor vinyl vloerbedekking of voor de afwerking van plafondtegels. Glasvezeldoek wapent ook gipsplaten waarbij sommige fabrikanten met het doek de gipsplaten ook cacheren.

Veel verwacht de Apeldoornse producent van de kunststof constructiepanelen die rond de glasvezeldoeken worden opgebouwd. Jaarlijks produceert het bedrijf ruim 150 miljoen vierkante meter doek en zet daarmee zo’n 41 miljoen euro om. Owens Corming boekte als geheel in 2002 een omzet van ruim 45 miljard euro.

Eerder deze week opende het bedrijf in Apeldoorn een nieuwe productielijn voor ‘non-woven’ glasvezelmatten zoals de doeken officieel heten. Deze uitbreiding verdubbelt de productie en vergde een investering van ongeveer 30 miljoen euro. Mede daardoor steeg het aantal medewerkers bij het bedrijf met 145 mensen, een groei van 30 procent.

Samenstelling

Owens Corning werkt volgens het motto’ wij maken wat we verkopen’ wat betekent dat het bedrijf het glasvezeldoek op klantenspecificatie maakt. Voor de samenstelling van het doek staan 30 mengsels gereed en voor de verdere afwerking zo’n 40 tot 50 andere recepten.

Het bedrijf maakt veel werk van productontwikkeling. Om en nabij 20 procent van de omzet wordt verdiend met producten die er in het voorgaande jaar nog niet waren.

Bron: Cobouw

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl