Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

7 september 2003

Heijmans zes keer in onderzoek naar bouwfraude

Bestuursvoorzitter G. Hoefsloot van Heijmans heeft bevestigd dat zijn bedrijf bij zes van de acht ‘bouwfraudeprojecten’ waarnaar strafrechtelijk onderzoek is ingesteld is betrokken. De topman van het Brabantse bouwconcern wil niet zeggen om welke projecten het precies gaat.

Volgens bronnen binnen het Openbaar Ministerie zijn de acht projecten die worden onderzocht:

  1. ‘rioolwerk Horst en Dal in Hillegom’,
  2. ‘asfaltbestek gemeente Spijkenisse’,
  3. ‘burg Schinkel in Amsterdam’,
  4. ‘asfaltwerk provincie Zuid-Holland’,
  5. ‘verbreding rijksweg A4 (Rijkswaterstaat)’,
  6. ‘gietasfalt brug gemeente Rheden’,
  7. ‘baanvakverbreding spoorlijn Best (NS Infrabeheer)’
  8. en ‘winkelcentrum Pax in Hoofddorp (Vomar)’.

Het Brabantse bouwbedrijf schreef destijds op zes van de acht projecten in, maar kreeg alleen het werk in Best gegund. Justitie vermoedt dat bij de acht aanbestedingen illegale prijs- of werkverdelingsafspraken zijn gemaakt.
Hoefsloot weet nog niet of Heijmans zich ook daadwerkelijk voor de strafrechter moet verantwoorden. Een dagvaarding heeft het concern in elk geval nog niet ontvangen. De topman verwacht dat het Openbaar Ministerie op z’n vroegst eind dit jaar een beslissing neemt over strafrechtelijk vervolging.
Bij de presentatie van de halfjaarcijfers, donderdag, liet Hoefsloot weten vooralsnog geen voorziening te hebben getroffen voor mogelijke bouwfraude-boetes.

Naast het Openbaar Ministerie heeft ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Heijmans op de korrel. Het Rosmalense bouwbedrijf is bij vijf NMa-onderzoeken betrokken.

Volker Wessels gaf deze week aan dat er in totaal vijf bouwfraude-onderzoeken tegen het concern lopen. Topman H. Hazewinkel wilde geen verdeling geven in het aantal justitiezaken en het aantal NMa-zaken.

Willekeur

Het Openbaar Ministerie heeft zelf aangeven dat bij de acht bouwprojecten die onder de loep worden genomen, in totaal vier verschillende aannemers betrokken zijn. Justitie heeft tot dusver niet officieel willen zeggen om welke bedrijven het gaat. Ook heeft het Openbaar Ministerie nooit bekendgemaakt welke bouwprojecten onderwerp van onderzoek zijn.

Heijmans en Volker Wessels zeggen "het onderste uit de kan" te zullen halen om boetes te voorkomen of te beperken. De bouwers verwijten justitie willekeur bij de keuze van de projecten die nu worden onderzocht. Het zit de bedrijven bovendien dwars dat niet alle inschrijvers van de acht onderzochte bouwprojecten door justitie worden aangepakt.

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl