Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

9 september 2003

Jongeren stimuleren om voor betavakken te kiezen

Nederland moet zich meer profileren op het terrein van onderzoek, techniek en innovatie. Dat zei minister-president Balkenende bij de opening van het Academisch Jaar in Leiden. Balkenende keek tijdens de opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Leiden alvast vooruit op de rol van het innovatieplatform dat binnenkort van start gaat.

De kernvraag is volgens minister-president Balkenende hoe we samen een impuls kunnen geven aan de innovatie in Nederland.

'Hoe Nederland nog beter zijn koppie kan gebruiken', aldus Balkenende. In het verleden is dit volgens de minister-president onvoldoende gebeurd, daarom wordt het nu anders aangepakt:
'Er moet in Nederland Kennisland echt iets gaan veranderen.'

Balkenende maakt zich grote zorgen over het tekort aan bèta-studenten en technici in ons land. Het Platform zal zich daarom onder meer richten op de vraag hoe jongeren gestimuleerd kunnen worden om voor bètavakken en techniek te kiezen.

Prestaties belonen
Nederland moet zich gaan onderscheiden op punten waar het land goed in is. De zaken die goed gaan moeten daarom vaker een steun in de rug krijgen.
Balkenende vindt ook dat goede prestaties aan de universiteit meer mogen lonen. 'Tevreden zijn met een zesje past niet meer in deze tijd', zegt de minister-president.
De bekostiging van onderzoek aan universiteiten zou daarom mede afhankelijk moeten worden van de kwaliteit van onderzoek en de prestaties van wetenschappers.

'Het mag uitdagender, prikkelender, ondernemender' vindt Balkenende. Innovatief ondernemen zal ook vanuit de universiteit moeten plaatsvinden.
Volgens Balkenende moet de overheid de omstandigheden creëren die uitdagen tot innovatie. Daarbij gaat het niet alleen om het stimuleren van onderzoek, maar ook om regels die het bedrijfsleven ruimte geven voor nieuwe ontwikkelingen.

Het Innovatieplatform is 5 september van start gegaan onder leiding van de minister-president. In het Platform zitten o.a. de ministers van EZ en OC&W, vooraanstaande mensen uit de wetenschap, onderwijs en het bedrijfsleven.
 
Bron:
Persbericht ministerie van Algemene Zaken

[meer info: floor / kennis - groeten uit Delft - bouwweb / kennisnetwerk]

Bouw Kennis Netwerk

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl