Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

10 september 2003

Normen facilitaire voorzieningen definitief gepubliceerd
Begrip kale huurprijs eindelijk eenduidig gedefinieerd

In een nieuwe praktijkrichtlijn wordt een definitie gegeven van de kale huurprijs. Per kostenrubriek uit de bijbehorende norm wordt aangegeven of die kosten in de kale huurprijs moeten worden inbegrepen. Bij het opstellen in oktober 2001 van de norm voor rubricering van kosten voor faciliteiten in kantooromgevingen (NEN 2748), bleek al direct dat organisaties behoefte hadden aan een dergelijke handleiding.

Organisaties willen duidelijkheid over de posten van hun administratie waaronder hun facilitaire voorzieningen moeten worden gerubriceerd. Daartoe is nu een praktijkrichtlijn opgesteld. Daarnaast is er een aantal ratio's dat kan worden gehanteerd voor vergelijking in NPR 2744 opgenomen.
Ook is bij het gebruik van NEN 2748 een aantal beperkingen naar boven gekomen, dat met wijzgingsblad NEN 2748/A1 is verholpen. Dit wijzigingsblad is noodzakelijk om de juiste voorwaarden te scheppen om de bestaande rubricering van facilitaire voorzieningen in de toekomst eventueel uit te breiden. Daarom is de nummering van de rubrieken gewijzigd. Er is voor gekozen om op elk niveau maximaal 99 nummers toe te staan. De rubrieken zelf en de bijbehorende definitie zijn niet gewijzigd. Met de nieuwe rubricering is eveneens voorzien in de behoefte om een logisch opgebouwde database te kunnen opzetten op basis waarvan interne en externe vergelijking van kosten mogelijk is.

Met de totstandkoming van NEN 2748 "Termen voor facilitaire voorzieningen - Rubricering en definiëring" en NPR 2744 "Termen voor facilitaire voorzieningen -Toelichting op rubricering en definiëring", wordt een periode afgesloten waarin een aantal instanties zich heeft beziggehouden met de rubricering en definiëring van facilitaire begrippen. Met het verschijnen van beide documenten is er eenduidigheid. Deze eenduidigheid is de basis waarop onderzoekers en gebruikers op transparante en betrouwbare wijze facilitaire kengetallen kunnen ontwikkelen en vergelijken.

[meer info: NEN]
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl