Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

17 september 2003

Afspraken over ouderenwoningen

Het kabinet gaat met woningcorporaties en gemeenten harde prestatieafspraken maken over de productie van woningen die geschikt zijn voor ouderen en gehandicapten. In 2015 zijn 395.000 van deze woningen extra nodig.

Dat schrijven minister Dekker (VROM) en staatssecretaris Ross (VWS) aan de Tweede Kamer.
Door de vergrijzing en doordat veel mensen zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen, is er grote vraag naar volledig toegankelijke woningen. In 2002 hadden 970.000 mensen behoefte aan dit soort woningen, vooral huishoudens van 55 jaar en ouder. Het tekort aan deze woningen bedroeg vorig jaar 41.000. Naar verwachting zal de vraag naar dergelijke woningen de komende jaren sterk toenemen.

Volgens het kabinet kan tweederde van de woningbehoefte worden gerealiseerd via nieuwbouw en verbouw van bestaande woningen. De rest kan worden ingevuld door bestaande, geschikte woningen daadwerkelijk aan ouderen en gehandicapten toe te wijzen. Het is niet nodig om massaal 'seniorenwoningen' te bouwen, schrijven de bewindslieden. Bij nieuwbouw moet het gaan om huizen die voor iedereen bruikbaar zijn, dus ook voor ouderen en mensen met een handicap.

Het kabinet gaat ervan uit dat onder meer gemeenten, corporaties, ouderenbonden en gehandicaptenorganisaties zullen bijdragen aan een toereikend aanbod van toegankelijke woningen. Van corporaties wordt verwacht dat zij ook domotica toepassen. Dit zijn ict-technieken waarmee ouderen en gehandicapten langer zelfstandig kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld een voorziening om de deur op afstand te openen.

bron: ministerie VROM

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl