Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

22 september 2003

Record laagwater bij Lobith

De waterstand van de Rijn bij Lobith heeft zondagavond een laagterecord bereikt van 7.06m boven NAP. Het vorige laagterecord dateert van 17 augustus jongstleden toen de Rijn een stand bereikte van 7.16m boven NAP. De komende dagen wordt er enige neerslag in het stroomgebied van de Rijn verwacht, maar de invloed daarvan op een hogere waterstand is naar verwachting niet erg groot. Na woensdag geeft de weersverwachting weer een droge periode aan.

Het laagwater heeft geen extra maatregelen voor de scheepvaart tot gevolg. Op de Waal blijven wel de huidige maatregelen waaronder een versmalde vaargeul en intensieve verkeersbegeleiding van kracht.
Overigens betekent deze recordlage waterstand ten opzichte van NAP niet dat nog nooit eerder zo weinig water in de Rijn heeft gestaan. Dat toch een record is bereikt heeft te maken met de bodemligging van de Rijn. De rivierbodem bij Lobith daalt door erosie ongeveer twee centimeter per jaar en snijdt daarmee als het ware in in het landschap. Doordat de bodem daalt, daalt het waterpeil automatisch mee. Momenteel voert de Rijn bij een waterstand van net iets meer dan 7.00m boven NAP nog ruim 800 m3/s af. Tijdens het laagwater in september 1991 was de afvoer vergelijkbaar, maar bedroeg de waterstand ten opzichte van NAP nog 7.16. Dat was toen een record.

Qua vaardiepte voor de schepen is het verschil tussen de gemeten waterstand en de bodemligging van de rivier van belang. Doordat beide door de bodemdaling in ongeveer dezelfde mate worden beïnvloed heeft bodemdaling weinig effect op de vaardiepte. Er wordt daarom wel een laagterecord in de waterstand, maar geen laagterecord in vaardiepte bereikt.

bron: Ministerie V en W

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl