Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

24 september 2003

Huizenprijs iets omhoog, maar forse daling van verkochte woningen

Het aantal verkochte woningen is deze zomer met bijna 5.000 teruggelopen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. In juni, juli en augustus 2003 is in Nederland 9,4 procent minder huizen verkocht.
 

In totaal werden in die drie maanden 47.954 huizen verkocht. Dat blijkt uit een berekening op basis van cijfers van het Kadaster, dat gisteren de meest recente koopsomgegevens heeft bekendgemaakt. De gemiddelde huizenprijs is deze zomer met 1,5 procent gestegen tot 205.000 euro.

Na de hausse van afgelopen jaren lijkt de Nederlandse huizenmarkt nu tot stilstand te komen. Al enige tijd vlakken prijsstijgingen af en staan woningen langer te koop. Nu blijkt dat ook minder huizen verkocht worden.

De gemiddelde woningprijs bedroeg in augustus ook 205.000 euro. Die prijs is gelijk gebleven ten opzichte van augustus vorig jaar. Huizenverkopen zijn sterk seizoensgevoelig. In lente- en zomermaanden worden traditioneel meer woningen verkocht dan in de winter. Daarom moeten de cijfers vergeleken worden met dezelfde periode een jaar eerder.

Prijzen van appartementen zijn in augustus licht gedaald, eengezinswoningen zijn iets duurder geworden. Appartementen werden met 151.000 euro gemiddeld 1.000 euro goedkoper, terwijl de prijs van eengezinswoningen met 1.000 euro stegen tot gemiddeld 224.000 euro. Deze prijsstijging (0,5 procent) bedroeg in juli nog 1,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Uit eerdere cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat met name het hogere segment last heeft van een moeilijke huizenmarkt. Eind vorig jaar daalde de prijs voor het eerst sinds 1994. Daarna trok de markt weer aan, gebruikelijk in het tweede kwartaal .

Tegelijkertijd neemt de tijd dat een huis te koop staat toe. In het tweede kwartaal van vorig jaar stond een huis volgens de NVM nog 56 dagen te koop. Dit jaar was dat 67 dagen. In het duurdere segment was dat bijna twee keer zo lang. Het Kadaster geeft geen toelichting op de cijfers. Volgens de meest recente uitlatingen van de NVM ,,heeft het lage consumentenvertrouwen slechts beperkte invloed op de woningmarkt. Die is steviger dan verwacht''.

bron: NRC Handelsblad

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl