Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

4 oktober 2003

Zeer koude winter wordt zeldzaamheid

De kans op een extreem koude winter in Nederland, zoals die in 1963 waarin de zwaarste Elfstedentocht werd gereden, wordt de komende decennia steeds kleiner. Een herhaling van de recordzomers van 2003 en 1947 wordt waarschijnlijker. Dat blijkt uit berekeningen van het Centrum voor Klimaatonderzoek (CKO) in Utrecht die afgelopen week zijn afgerond.

Het CKO berekende de kans op extreme weersituaties voor 4608 delen van de wereld in het Dutch Challenge Project: de eerste simulatie die de kans op extreem weer bij een opwarmend klimaat voorspelt. Voor het onderzoek is drie maanden gebruikgemaakt van de krachtigste computer van Nederland in het Amsterdamse rekencentrum SARA.

De uitslagen suggereren voor Nederland een sterk toegenomen kans op extreme hitte in de zomer. Extreem koude winters komen volgens de computer over dertig jaar in theorie niet meer voor. In het model is uitgegaan van een wereldwijde toename van de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer volgens het gemiddelde scenario van het internationaal klimaatpanel IPCC.

Over de kans op extreme weersomstandigheden bestaat veel onduidelijkheid, zegt projectleider Selten van het KNMI. In een warmer klimaat zou de kans op extreem koude winters vanzelf afnemen, was de verwachting, maar volgens het computermodel gebeurt dat in veel sterkere mate. De kans op herhaling van extreem warme zomers, zoals dit jaar, binnen 25 jaar is groot.

bron: Volkskrant

meer info: KNMI

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl