Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

13 november 2003

Economie van Nederland groeit weer

Na drie kwartalen van krimp lijkt de Nederlandse economie de weg naar boven te vinden. Het bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal met 0,1 procent in vergelijking met het tweede kwartaal. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend heeft gemaakt.
 
De Nederlandse economie belandde in het eerste kwartaal 2003 officieel in een recessie. Deze term is gedefinieerd als minimaal twee kwartalen krimp ten opzichte van de voorgaande perioden. De economie kromp sinds het vierde kwartaal van 2002 twee keer met 0,3 procent en in het tweede kwartaal van 2003 met 0,6 procent. Die dalende trend is in het derde kwartaal gekeerd.

De economie staat er nu 0,8 procent slechter voor dan over de eerste negen maanden van 2002. In het derde kwartaal lag de economische ontwikkeling 1,1 procent onder het niveau van dezelfde periode een jaar eerder.

Alleen de overheid gaf meer uit. Huishoudens bleven in het derde kwartaal terughoudend met geld en kochten vooral minder duurzame goederen. Bedrijven investeerden weer minder, maar de daling is de kleinste sinds eind 2001. Gebouwen en machines waren nog steeds niet in trek, maar ondernemers kochten wel meer computers en zakenauto's.

De inflatie is de afgelopen maanden vrijwel stabiel gebleven. In oktober 2003 kwam het cijfer uit op 2 procent, even hoog als in september, meldt het CBS. De prijzen van gas, groenten en aardappelen, huisvesting en overheidsdiensten zijn in oktober meer gestegen dan het gemiddelde.

De prijzen van elektriciteit, meubels en een dinertje in het restaurant stegen weer minder dan gemiddeld. Kleding, schoenen, computers en audio- en videoapparatuur werden wel goedkoper.

In de cijfers over oktober is de prijzenoorlog in de grutterij nog niet te zien.

bron: de Volkskrant

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl