Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

27 november 2003

Variantenboek leidraad voor milieubewust ontwerpen

Ontwerpkeuzes bepalen in belangrijke mate de duurzaamheid van woningen. Ontwerpers kunnen ervoor zorgen dat de milieubelasting van woningen beperkt blijft. Daarbij zijn er veel mogelijkheden.

Het Variantenboek biedt een nieuwe kijk op duurzaam bouwen. Aan de hand van tien aansprekende voorbeeldprojecten laat het boek duidelijk zien hoe, wanneer en in welke mate ontwerpers tijdens het ontwerpproces duurzame keuzes kunnen maken. Veel ontwerpkeuzes blijken direct van invloed te zijn op de milieuprestatie van een woning. Iedere woning heeft zijn eigen mogelijkheden voor duurzame optimalisatie.

‘Grote vissen’ – ontwerpkeuzen die de milieuscore het meest beïnvloeden – zijn bijvoorbeeld de grootte van een woning, maar ook de mate van flexibiliteit of het type dak en het aantal gevelopeningen. Ook materiaalkeuzen, zoals hout met of zonder keurmerk, en de hoeveelheid materiaal per bouwdeel zijn van belang. Op het gebied van energie zijn de gekozen installaties natuurlijk essentieel. Hoe deze en andere aspecten in de praktijk uitwerken, wordt gedemonstreerd aan de hand van de voorbeeldprojecten zoals Ecosolar, De Hoven van Axel en de Pandawoningen.

Het boek bevat een cd-rom waarmee tijdens het ontwerpstadium berekeningen kunnen worden gemaakt die het milieueffect van ontwerpbeslissingen zichtbaar maken. Dit biedt al in de voorlopige ontwerpfase inzicht in de te verwachten milieuscore van een ontwerp.

Met de inspirerende voorbeelden, duidelijke illustraties, toelichtingen en de overwegingen die aan de verschillende projecten ten grondslag lagen, vormt het Variantenboek samen met de cd-rom een zeer bruikbare leidraad voor ontwerpers, opdrachtgevers en gemeenten. Het biedt de gelegenheid de mogelijkheden van duurzaam bouwen te verkennen en deze naar eigen wens – maar met berekende effectiviteit – toe te passen.

[meer info: Aeneas - Sev]

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl