Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

28 november 2003

Belangrijke stap voorwaarts in de bouwautomatisering

Tijdens het symposium op 25 november 2003 te Ede over de stand van zaken van het STABU LexiCon en de mogelijkheden die deze objectenbibliotheek biedt voor de communicatie tussen de partijen in de bouw, is het eerste deel van het LexiCon (de definities) symbolisch overhandigd aan de bouwnijverheid.

Belangrijke ICT-deskundigen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland en Nederland hebben als gastspreker het belang van het LexiCon als basisinstrument voor de verdere ontwikkeling van de ICT voor de (intern)nationale bouw toegelicht en onderstreept.

De Stichting STABU heeft de afgelopen tien jaar veel energie gestoken in de ontwikkeling van een objectenbibliotheek (LexiCon geheten) die het mogelijk maakt dat computers probleemloos informatie kunnen uitwisselen betreffende getekende informatie (CAD), kwaliteitsbepalende informatie (o.a. bestekken) en kosteninformatie. Technisch directeur Kees Woestenenk is als projectleider LexiCon via vele internationale contacten uit de ISO en CEN-wereld, via deelname aan Europese ontwikkelingsprojecten als CONCUR, eConstruct en nu prodAEC tot de ontwikkeling van deze objectenbibliotheek gekomen. Het model voor deze ontwikkeling is een wereldwijde standaard geworden (ISO 12006-3) en voor Nederland zijn, in samenwerking met de opstellers van andere objectenbibliotheken voor o.a. de installatie- en procesindustrie, de spelregels voor dergelijke objectenbibliotheken recent vastgelegd in de NTA (Nederlandse Technische Afspraak).

De vereniging Bouw Afspraken Stelsel (BAS) in persoon van de voorzitter ir. Dik Spekkink ontving uit handen van Kees Woestenenk de eerste versie van de eerdergenoemde definities. BAS zal uit naam van de Nederlandse bouwnijverheid deze definities toetsen en bij goedkeuring voorzien van het BAS-certificaat. Hoewel dit symposium mede ter ere van het bereiken van de 65-jarige leeftijd door Kees Woestenenk was georganiseerd, gaat betrokkene als externe adviseur in opdracht van STABU door met de verdere invulling van het LexiCon zoals de specificaties.

De Stichting STABU heeft de afgelopen jaren in de ontwikkeling van het LexiCon € 947.000,-- geïnvesteerd. Een belangrijke bijdrage in deze ontwikkelingskosten kwam vanuit Brussel. Via de subsidies is over dezelfde periode een bijdrage van € 552.000,-- verkregen. De resultaten van dit project zullen over enkele weken beschikbaar worden gesteld via de speciaal daarvoor ingerichte website: http://www.stabu-lexicon.com

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl