Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

14 december 2003

Extreem weer berekent


CKO berekent Extreem weer, nu en in de toekomst

Het zal niemand ontgaan zijn; de afgelopen zomer in Europa was extreem warm. In 1947 beleefden wij de warmste zomer van de 20ste eeuw. Zijn deze warme extremen een toevallige gril van de natuur of een teken van het veranderend klimaat ? Hoe groot is de kans op extreme warmte ? Hoe verandert die kans als het klimaat verder opwarmt ?

Het Centrum voor Klimaatonderzoek (CKO) is deze zomer een groot projekt gestart om deze vragen te onderzoeken. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de TERAS, de supercomputer van het nationale rekencentrum SARA in Amsterdam. De TERAS is de snelste computer van Nederland en met zijn 1024 processoren ook een van de krachtigste computers in Europa.

Gedurende de zomermaanden zijn er op de TERAS 62 simulaties gemaakt van het klimaat over het tijdvak 1940-2080. Voor dit enorme projekt met als titel "Simulatie van extreme weersomstandigheden, nu en in de toekomst" wordt gebruik gemaakt van een geavanceerd klimaatmodel uit de Verenigde Staten. Het projekt is uniek: niet eerder is zo'n groot aantal realisaties van het klimaat berekend om uitspraken te kunnen doen over zeldzame, extreme gebeurtenissen en veranderingen daarin in een opwarmend klimaat. De eerste resultaten van de berekeningen zijn on-line op deze site te bekijken. Klikhier voor meer info over het projekt.

meer info: Centrum voor Klimaatonderzoek


 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl