Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

21 december 2003

Grondkosten prijzen koopwoningen uit de markt


“Sinds 1977 zijn de totale kosten van een nieuwe modale koopwoning met naar schatting 114.000 euro gestegen naar 250.000 euro. Als we niet oppassen stijgen de kosten straks harder dan de marktwaarde van nieuwe koopwoningen.”
Deze waarschuwing staat in de Thermometer Koopwoningen van de vereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers NVB. Deze snelle prijsontwikkeling is een gevolg van stijgende grondkosten. Sind 1997 zijn die verdubbeld tot verdrievoudigd. In de totale stichtingskosten nemen de grondkosten nu gemiddeld 30 procent voor hun rekening tegen 22 procent in 1997. Tegelijkertijd hebben gemeenten en Rijk evenmin stilgezeten. Extra of aanvullende eisen zijn gesteld zoals de architectuur, het Bouwbesluit en de energieprestatie van woningen.


“Al deze maatregelen vinden hun basis in lovenswaardige argumenten, maar kunnen in moeilijke tijden toch uiterst verlammend werken omdat huizenkopers niet altijd de waarde van deze kwaliteitsvoorschriften inzien. Toch is het juist deze opeenstapeling van eisen en (grond)kosten waar we opnieuw de aandacht voor vragen omdat de nieuwbouw – als we niet oppassen – zichzelf daardoor uit de markt prijst”, waarschuwt de NVB.


De bouwondernemers maken zich verder ongerust over de gestage stijging van het aantal te koop staande woningen. Vooral appartementen zijn bijna niet meer te slijten. Van de ruim 100.000 te koop staande woningen, is 44 procent appartement. Volgens de NVB is het in een slechte markt altijd het appartement dat als eerste uit de gratie raakt. Tegelijkertijd is het aandeel appartementen in de nieuwbouw hoog.


Gemengd
Een antwoord hierop zou kunnen zijn de wioningbouwprogramma’s eenzijdig te richten op goedkopere eengezinswoningen. Mis, vindt het NVB. Er moet sprake zijn van een gemengd bouwprogramma met voor ieder wat wils. Het verleden toont aan dat dergelijke omslagen niet goed zijn.


Bovendien blijkt uit de Thermometer dat er geen reden voor is. Er is momenteel juist een ruim aanbod. De kans op prijsdalingen in de koopwoningenmarkt is anders dan bijvoorbeeld ING voorspelt, nauwelijks aanwezig. Van een stabilisatie is wel sprake komend jaar. Dit jaar verwacht de NVB nog een lichte stijging met 1 procent, heel dicht bij wat eind vorig jaar al voorspeld werd.


Daarnaast is de voorraad betaalbaar. Dit komt doordat de leencapaciteit van potentiële kopers hoger is dan ooit, mede door de nog steeds lage hypotheekrente. En die zal, zolang de economie niet aantrekt, laag blijven.

bron: NVB Bouw

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl