Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

26 december 2003

Minister Dekker komt in nota Ruimte toch uit op grote woningbouwlocaties

Het westelijk deel van het Groene Hart verdwijnt uit het Nationaal Landschap om woningbouw mogelijk te maken. Ook houdt het kabinet rekening met woningbouw in Rijnenburg bij Utrecht en mogelijk ook Valkenburg.
De Zuidplaspolder is al geschrapt uit het Groene Hart, zo zei gedeputeerde Dwarshuis van Zuid-Holland in een interview met Cobouw. In het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda komen naar verwachting de komende decennia maximaal 30.000 woningen, 350 hectare bedrijventerreinen en 200 hectare glastuinbouwbedrijven.


Daarnaast heeft het kabinet zelf bij het kabinetsstandpunt over de trajectnota A2 Oudenrijn-Deil nadrukkelijk de mogelijkheid voor Rijnenburg als mogelijke woningbouwlocatie vrijgehouden. Zo komt er in dat gebied geen grote parkeerplaats en zijn maatregelen getroffen om een mogelijke aansluiting van de potentiële woonwijk op het wegennet snel te regelen.
Als derde nieuwe locatie behoort nog steeds het huidige vliegkamp Valkenburg, dat per 1 januari 2005 sluit, tot de mogelijkheden. “Maar wel in aansluiting op bestaande kernen”, zei Dekker vorige maand in de Tweede Kamer. Zij wil immers geen Vinex-locaties meer.


Vertrouwelijk
Uit een nog vertrouwelijk concept van de Nota Ruimte, zou de driehoek Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda in het Groene Hart ook beschikbaar zijn als woningbouwlocatie. Er zou ook sprake zijn van vrijwaringszones van 50 meter voor mogelijke verbreding van snelwegen, zo meldden de landelijke media.
Volgens de woordvoerder van minister Dekker (VROM), F. Janssen, betreft het hier een concept van 4 december en is er inmiddels al een nieuwe versie van de in maart te verschijnen nota. De zegsman beaamt dat goed is geciteerd uit het concept, maar kan niet zeggen wat hiervan de nieuwe versie heeft gehaald.
Dekker kondigde al aan dat zij de versterking van de economie als uitgangspunt neemt voor de nota. Die mogelijkheden doen zich vooral voor in de Randstad. Voor de concurrentiepositie is het van belang dat de mainports, de haven van Rotterdam en Schiphol, zich goed kunnen ontwikkelen. Daarbij hoort voldoende ruimte voor woningbouw.


De conceptnota werd woensdag nog besproken door de meest betrokken bewindslieden, behalve Dekker ook onder anderen Peijs (verkeer) en Veerman (landbouw).


Onlangs kreeg minister Peijs (VenW) een mandaat van het kabinet om met de gemeente Rotterdam te gaan onderhandelen over de Tweede Maasvlakte, van belang voor de verdere ontwikkeling van de haven van Rotterdam.

 

meer info: Ministerie VROM - Ministerie VenW - Cobouw
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl