Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

23 maart 2002

Boogbrug van beton en toch slank

Student civiele techniek B. Versteeg heeft in het kader van zijn afstuderen aan de Technische Universiteit Delft onderzocht of de bestaande, stalen boogbrug Puente de la Barqueta in de Spaanse stad Sevilla in beton B65 uit te voeren zou zijn. Het ging hem erom te kijken of met dit materiaal een constructief ontwerp te maken is van voldoende slankheid.

Versteeg stelt na het onderzoek vast dat voor de Puente de la Barqueta beton B65 zeer goed kan concurreren met staal. Hij vindt zelfs dat de slankheden van de verschillende onderdelen van de boogbrug in beton die van de werkelijke uitvoering in staal benaderen. Dat betekent dat in het algemeen bij ontwerpen van boogbruggen rekening gehouden dient te worden met de mogelijkheden van de toepassing van beton.
De student is bij het constructieve ontwerp uitgegaan van de hoofdafmetingen van de vorm van de Puente de la Barqueta. Deze is overigens ontworpen door J. Arenas de Pablo en J. Pantaleón Prieto en werd gebouwd in de periode tussen 1989 en 1992 als een van de toegangen naar het terrein van de Expo’92. De definitieve afmetingen zijn bepaald met behulp van het rekenprogramma Matrixframe. Daarmee is de betonnen variant vergeleken met de reeds bestaande stalen brug.

Een verfijningsslag is gericht geweest op het nog slanker krijgen van de betonnen constructie. Door bijvoorbeeld het betonnen brugdek te gebruiken als trekband voor de boog zijn de momenten in de boog te verkleinen. Daardoor is de boog slanker uit te voeren. Dat betekent wel dat in het brugdek de voorspanning moet worden verhoogd. Gezien de sterkte van het beton (B65) zou dat echter geen enkel probleem opleveren.

bron: www.cobouw.nl

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl