Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

15 mei 2002


Betonconstructies: Brede voet krijgt slank prefab been

Bij schroefcombinatiepalen wordt een van uitwendig schroefdraad voorziene buis de grond in gedraaid en vervolgens gevuld met verhardbaar materiaal. Na uitharding komt de buis weer uit de grond en resteert een fundatiepaal op maat. Handige methode als je op een locatie werkt met rondom kwetsbare constructies. Bijvoorbeeld in oude binnensteden of vlakbij bedrijfspanden met gevoelige apparatuur, waar heien veel teveel trillingen zou veroorzaken.

Bij octrooi 1008750 speelt ook een slank, geprefabriceerd paalelement van gewapend beton een rol. Dat is al eerder vertoond, maar volgens de uitvinders hebben eerder geoctrooieerde methoden zo hun nadelen.

In het octrooi is sprake van een avegaar, een holle buis met een uitwendige schroefdraad. De onderaan afgesloten buis wordt de grond ingeschroefd tot de gewenste diepte, en daarna gedeeltelijk gevuld met mortel. In het niet-gevulde deel komt een geprefabriceerd paalelement van gewapend beton, waarvan de onderkant juist boven de mortelspiegel zweeft. Bij het met geweld omhoogtrekken van de avegaar ontstaat een gat waarvan de inwendige diameter net zo groot is als de uitwendige diameter van de schroefdraad. Het grootse deel van deze ruimte moet zich in een dragende grondlaag bevinden. Doordat de afdichting van de buis op de bodem van het gat achterblijft, stroomt de mortel de buis uit. Een waterkolom in de buis zorgt voor voldoende druk op de mortel, waardoor het gat zich goed vult. Dat zorgt bij de uiteindelijke fundatiepaal voor voldoende positieve kleef in de dragende grondlaag.

Het paalelement daalt in eerste instantie mee met de mortelspiegel, maar wordt uiteindelijk met kracht de mortel ingedrukt, tot op de bodem van de holte. De avegaar wordt vervolgens niet de grond uitgetrokken, maar geschroefd. En wel zo dat de grond tussen de schroefdraad naar beneden toe wordt aangedrukt. Resteert een brede voet met een slank been, zeer geschikt als fundatiepaal in gebieden met slappe grond. De slanke paal heeft daarbij relatief weinig last van negatieve kleef.

bron: productnieuws Cobouw


 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl