Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

23 oktober 2002


BouwNed-aannemers bereiden zich voor op domotica

Domotica gaat onze woningen drastisch veranderen. Toepassingen als elektronisch gestuurde toegang, klimaatbeheersing of aansluiting op een extern beveiligings- of zorgsysteem zullen steeds meer gemeengoed worden. BouwNed, de grootste ondernemersorganisatie in de bouw, vindt het van groot belang dat haar lidbedrijven op de hoogte zijn van de mogelijkheden die domotica biedt en de gevolgen ervan voor zowel de projectontwikkelende als de uitvoerende bouwer. In samenwerking met de brancheorganisatie Uneto-VNI worden daarom bezoeken georganiseerd aan ÔDe Slimste Woning van NederlandÕ in Almere.

Met domotica wordt bedoeld automatiseren en integreren van elektronische apparatuur die deel uitmaakt van de woning. Domotica is veiligheid, comfort, communicatie en amusement in één. Alle functies zijn via een huisnetwerk met elkaar verbonden en kunnen van buitenaf worden aangestuurd met bijvoorbeeld de mobiele telefoon of een computer. ÔDe Slimste Woning van NederlandÕ is een verplaatsbare demonstratiewoning waarin een groot aantal elektronische functies bijeengebracht zijn in één geïntegreerd domotica-systeem.

De publicatie ÔInstallaties voor levensloopbestendig wonenÕ beschrijft hoe met een zo klein mogelijke investering de woning geschikt kan worden gemaakt voor toekomstige technische hulpmiddelen in de breedste zin van het woord. Naast het elektrotechnisch bestek zijn ook de werktuigkundige installaties opgenomen. Een levensloopbestendige woning is volledig op domotica voorbereid, zodat na oplevering in de loop der tijd zonder problemen voor de bewoner nieuwe functies kunnen worden opgenomen.

De bezoeken aan De Slimste Woning zijn een opstap voor acht regionale bijeenkomsten van Bouwlokalen, een initiatief van BouwNed om kennis over nieuwe technieken en technologieën te verspreiden onder het management van bouwbedrijven. Tijdens de bijeenkomsten zal aandacht worden besteed aan verschillende domotica-functies en de eisen die domotica stelt aan het ontwerp en de uitvoering van een ÔlevensloopbestendigeÕ woning.

Dat het onderwerp in de belangstelling staat blijkt duidelijk uit de aanmeldingen: de komende weken worden drie- tot vierhonderd BouwNed-leden verwacht. In het najaar van 2003 wordt op andere locaties in Nederland opnieuw de mogelijkheid geboden de woning te bezoeken.

[meer info: BouwNed - NewsBuilder]


 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl