Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

26 december 2002

Bouw goed voor honderdduizenden banen in andere bedrijfstakken

De bouwnijverheid is jaarlijks goed voor vele honderdduizenden banen in andere sectoren. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) becijferd.

De bouw is, met een bijdrage aan het bruto binnenlands product van bijna 6 procent, een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. Doordat de bouwnijverheid bij het realiseren van omzet op grote schaal gebruik maakt van producten en diensten van andere bedrijven, gaat dat belang echter verder dan het aandeel van de bouw in de totale economie alleen.
Volgens het EIB bedraagt het uitstralingseffect van de totale bouwproductie bijna 230.000 mensjaren. Dat zijn mensjaren die zijn toe te schrijven aan de bouw, maar in andere sectoren worden gemaakt.
Rekening houdend met een werkgelegenheid in de bouw van 490.000 mensjaren betekent dat dat op elke twee werknemers in de bouw er één arbeider in een andere sector zijn brood verdient aan de bouwnijverheid. Wordt het werk van architecten buiten beschouwing gelaten, dat komt het uitstralingseffect op 33 procent.

Met name de bouwmaterialensector, de metaalindustrie, de delfstoffenwinning, ingenieurs en architecten zijn voor een belangrijk deel van hun werkgelegenheid afhankelijk van de bouwnijverheid. Zo is bijna 60 procent van de productie in de bouwmaterialenindustrie toe te schrijven aan de bouw. De houtverwerkende sector haalt 40 procent van haar productie uit de bouw.
Ook ict-bedrijven, advocatenbureaus en transportfirma's profiteren volop van de bouwsector en danken er een groot aantal banen aan. Dat geldt in toenemende mate voor arbeidsbemiddelaars. Tussen 1995 en 2001 is de door de bouwnijverheid naar uitzendbureaus uitgestraalde werkgelegenheid meer dan verdubbeld, tot ruim boven de dertigduizend werkenden, aldus het EIB.

Uitstraling
De omvangrijke inschakeling van onderaannemers door de b&u-bedrijven vertaalt zich in een hoge mate van uitstraling naar de rest van de bouw: op iedere vijf werknemers in de b&u is een werknemer in de rest van de bouw actief. In de gww geldt dit voor iedere zeven werknemers. De uitstraling door de bouwinstallatie en bouwafwerking naar de rest van de bouw is volgens het EIB-onderzoek verwaarloosbaar.
Van de uitstraling naar de bedrijfsklassen buiten de bouw is de helft aan de b&u toe te schrijven, 22,5 procent aan de gww, zo'n 21 procent aan de bouwinstallatie en bijna 17 procent aan de bouwafwerking.

[meer info: EIB]


 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl