Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

3 januari 2003

Makelaars manipuleren woningaanbod

Volgens de NRC redacteuren Arlen Poort en Freek Staps manipuleren de NVM-makelaars en huizenverkopers met te koop staande huizen, door ze een paar dagen van de markt te halen en daarna als nieuw aan te prijzen. De afgelopen drie maanden is dat over heel Nederland verspreid meer dan 2.700 keer gebeurd.

De journalisten staan hierin niet alleen, maar worden gestuend door een delftse hoogleraar. ,,De cijfers worden door het verwijderen en herintroduceren vertroebeld, de markt wordt te rooskleurig voorgesteld'', zegt hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft P. Boelhouwer.


De manipulatie blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad op basis van alle woningen die het afgelopen kwartaal te koop stonden op Funda.nl, de website van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. In deze periode werden in totaal 113.000 huizen te koop aangeboden op Funda, met een marktaandeel van 80 procent en 100.000 bezoekers per dag veruit Nederlands grootste huizensite.

De NVM stelde deze zomer nog dat het alleen in Amsterdam voorkwam, maar BouwwWeb heeft zelf in Den Haag en omgeving deze actie herhaaldelijk waargenomen. Makelaars doen over het algemeen ook niet geheimzinnig over deze 'truc' en stellen juist dat het slim is. Aan de effectiviteit er van wordt dezerzijds sterk getwijfeld. Dus of de ophef op zijn plek is beantwoorden wij ontkennend.

meer info: NRC

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl