Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

16 januari 2004


‘Intelligent’ bergbezinkbassin in Alkmaar


De gemeente Alkmaar bouwt in samenwerking met AQA Hydrasep een ‘intelligent’ bergbezinkbassin, waarvan het functioneren aan de waterkwaliteit is aan te passen.

Het bassin biedt mogelijkheden voor onderzoek naar samenstelling en gedragingen van het overstortende water. Randvoorzieningen worden ontworpen op basis van ontwerpregels en modellen voor de vuiluitworp van stelsels. In de praktijk toetst men de werking alleen op kwantitatieve gegevens, namelijk de meting van het overstortdebiet. In maar een paar onderzoeksprojecten verzamelt men gegevens over de kwaliteit van het overstortende water. AQA Hydrasep, een Alkmaars bedrijf, heeft van rioleringsdeskundigen van de gemeente goedkeuring gekregen voor een extra investering in randvoorzieningen waarmee men tot optimale emissievermindering wil komen.

Het bergbezinkbassin bestaat uit twee compartimenten, die naar keuze serieel of parallel zijn te benutten, en een bypassleiding. Een van de twee compartimenten wordt uitgevoerd met lamellen (kokerprofielen) die het bezinkingsrendement verhogen. De bypass-leiding is in het ontwerp geïntroduceerd met de praktijkervaring van onder andere AQA zelf, en de wetenschap dat in randvoorzieningen vaak negatieve rendementen optreden.

Gemengde stelsels worden door overvloedig regenwater uitgespoeld en bij aanhoudende overstortingen zal dan het water schoner worden. Er is dan een grote kans dat water aan de interne overstortdrempel schoner is dan het water dat de externe drempel passeert. Op dat moment kan het water dus beter – via de bypassleiding – direct worden geloosd.

bron: Land + Water

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl