Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

28 januari 2004

Dijk van Julianakanaal bij Stein beschadigd door afglijden dijklichaam

foto; ANP

Een stuk dijk van het Julianakanaal in het Limburgse Stein is gisteren ernstig ondermijnd. Aan de landzijde was tweederde van de lekkende dijk over vijftien meter weggeslagen. Burgemeester Meijer van Stein liet 543 bewoners van 216 huizen evacuëren, omdat een overstroming dreigde.
 
Het waterpeil in het kanaal ligt gemiddeld meer 5 dan vijf meter hoger dan het niveau van het lagergelgen achterland. De geevacueerde bevolking, die de nacht bij familie, bekenden en gastgezinnen doorbrachten, kunnen nog niet naar huis, volgens burgemeester Meijer. Zolang water door de dijk sijpelt, is dat onverantwoord. Rijkswaterstaat heeft het weggeslagen deel van de dijk gisteren, vannacht en vanmorgen vervangen door ruim honderd zogenaamde 'big bags' die elk een kubieke meter zand bevatten. Er zullen nog wel meer big bags volgen. Het scheepvaartverkeer is direct stilgelegd om nadere ongelukken te voorkomen en risico's uit te sluiten.

De dijk bestaat uit een mengsel van zand, grind en klei. De bodem en de wanden van het kanaal zijn afgedicht met een water ondoorlatende kleilaag. Er is sprake van 'onderloopsheid' van de dijk. Dat wil zeggen dat water uit het kanaal door het dijklichaam heen is gestroomd en aan de voet uitgestroomd. Door dit lek is de dijk instabiel geworden. Dat heeft de verzakking bewerkstelligd, aldus Rijkswaterstaat. Hoe deze onderloopsheid heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend. Deskundigen onderzoeken de schade aan de dijk en zoeken naar een oplossing voor verdere schade aan het dijklichaam. De dijk is vanmorgen geïnspecteerd. Het waterpeil in het Julianankanaal is met 1,20 meter verlaagd om belasting van de dijk te verminderen.

bron: NRC Handelsblad

meer info: Bouwweb

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl