Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

6 februari 2004

Bouwsector moet radongas aanpakken

Staatssecretaris Van Geel (VROM) wil dat de bouwsector zelf paal en perk stelt aan de stijgende straling van het kankerverwekkende gas radon, dat voorkomt in het in de woningbouw populaire kiezelbeton. Het bedrijfsleven heeft daarmee na overleg met de werkgevers van VNO-NCW ingestemd, zegt een woordvoerder van de staatssecretaris.

Van Geel ziet er daarom van af om anders vanaf maart regels voor te schrijven. Maar: “Elke regel moet je controleren. Controle of het doel wordt bereikt, komt er”, aldus de woordvoerder. Volgens de Gezondheidsraad kunnen in Nederland jaarlijks achthonderd gevallen van longkanker worden toegeschreven aan radon, een van de meest voorkomende natuurlijke bronnen van radioactieve straling. Na roken is radon de tweede oorzaak van deze meestal dodelijke vorm van kanker.

Stijging
Radon wordt van nature door de aardbodem afgegeven, maar ook sommige bouwmaterialen geven radon af. In Nederland zijn bouwmaterialen de belangrijkste bron van radonstraling. De concentratie in nieuwbouwwoningen zit sinds de jaren zeventig in de lift, met een stijging van 50 procent.

Daarom moet de sector er werk van maken in nieuwbouwwoningen. In bestaande woningen voldoet goede ventilatie, zodat er volgens Van Geel geen reden is tot paniek onder bewoners. Goede voorlichting is wel nodig, opdat die burger zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, stelt de CDA-bewindsman in het rapport ‘Nuchter omgaan met risico's, Beslissen met gevoel voor onzekerheden.’

 

bron: ZIBB BouwOok interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl