Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

8 februari 2004


Normalisatie in verkeersbordenland 

Medio 2005 gaat er het veel veranderen in verkeersbordenland. De alom bekende NEN 3381 "Verkeerstekens - algemene eisen voor verkeersborden" waaraan alle verkeersborden in Nederland moeten voldoen zal dan vervangen worden door de nieuwe Europese norm NEN-EN 12899-1 "Road Equipment - Vertical road traffic signs".

Op de weg zal er niet veel van de veranderingen te merken zijn, hoewel alle nieuwe verkeersborden voorzien zullen moeten worden van CE-markering. CE-markering is het teken waarmee de fabrikanten aangeven dat hun producten voldoen aan de eisen van de Europese Unie en bovendien in welke klasse van de NEN-EN 12899 de producten voldoen.

De normcommissie Verkeerstekens is in Nederland al sinds maart 2000 bezig met de voorbereidingen van de overgang naar Europese normen. Hard wordt gewerkt een de vertaling van de NEN-EN 12899-1, maar ook wordt gezorgd dat de typisch Nederlandse eisen gehandhaafd moeten blijven in een nieuwe druk van NEN 3381 zullen verschijnen. Daarenboven wordt ook aan een praktijkrichtlijn (NEN 4381) gewerkt waarin op een heldere manier wordt aangegeven hoe in Nederland aan de normen voldaan kan worden.

Wat voor de wegbeheerder gaat veranderen is het feit dat die zich meer bewust moet zijn van de verschillende eisen die aan een verkeersbord gesteld kunnen worden. Door de verschillende klassen die in de Europese norm beschreven worden kunt u niet meer alleen volstaan met de vraag om een bord met bepaalde afmetingen en een specifieke reflectie klasse, nee ook de weerstand tegen wind-, sneeuw, en andere -belastingen worden in de Europese norm beschreven. Door deze Europese ontwikkeling wordt de markt voor producenten aanzienlijk vergroot. Maar ook de weg naar de Nederlandse markt wordt geopend voor buitenlandse fabrikanten. Juist daarom is het van belang dat de wegbeheerder goed op de hoogte bent van de inhoud van de nieuwe normen, want met al die nieuwe klassen is een bord niet zomaar een bord.

De Nederlandse verkeersbordenfabrikanten zijn zich zeer bewust van deze ontwikkelingen. Daarom zijn zij tezamen met de overheid, ANWB, CROW, TNO-TM en de fabrikanten van retroreflecterende materialen al sinds jaar en dag actief in de normcommissie verkeerstekens. Onder begeleiding van NEN, het centrum voor normalisatie in Nederland worden de voorbereidingen getroffen voor een geruisloze overgang naar de nieuwe normen. Rondom de overgang naar de nieuwe normen zal u zoveel mogelijk geïnformeerd worden, met nieuwe artikelen in de verschillende vakbladen en tijdens het congres "Wegmeubilair 2005".

Voor meer informatie over de normen voor verkeerstekens en ander wegmeubilair kunt u terecht bij www.nen.nl. Andere informatie over verkeerstekens vindt u op www.verkeerstekens.nl de website van de normcommissie verkeerstekens.

meer info: Verkeerstekensite

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl