Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

14 februari 2004


Eerst randbeveiliging aanbrengen, dan betonvloer plaatsen
 
Volgens de tekst van octrooi 1024287 is het doel van vinding ‘het voorzien in een veiligheidssysteem welke eenvoudig en relatief goedkoop en zonder mechanische hulpmiddelen vanuit de binnenzijde van het op te trekken gebouw kan worden aangebracht’.

Het blijkt hier te gaan om een nieuw systeem voor het beveiligen van vloeren bij het optrekken van een gebouw met muren van kalkzandsteen. Oppervlakkig gezien betreft het een simpele leuning die moet voorkomen dat een bouwvakker die bezig is op een nog niet ommuurde vloer, bij een misstap naar beneden valt.
Natuurlijk bestaan dit soort systemen al, ophangstrips waarin beugels worden gehaakt. Die ophangstrips worden met pluggen en schroeven tegen de muur gezet, of met een hulsnagel in de bovenkant van de muur bevestigd, na het boren van een gat. Die beugel is vervolgens de basis voor de leuning.
Volgens G. Hendriks, hoofd afdeling advies bij de materieeldienst van Bam Woningbouw, zijn de bestaande vloerrandbeveiligingssystemen eigenlijk pas aan te brengen na het plaatsen van de vloer. Zijn eigen systeem wordt al geplaatst voordat de vloer er ligt, en zorgt dus meteen vanaf het begin voor een veilige werkomgeving.

De ophangstrip van systeem Hendriks steekt met een lip in een van de bestaande hijsgaten van een kalkzandsteenblok. De lip wordt vastgezet met een borgblokje. De ophangstrip heeft een gleuf waarin vanaf de onderzijde een beugel kan worden gehaakt die na kantelen steun geeft aan een verticale baluster.
Voor het moeiteloos kantelen en en aanbrengen van de baluster zijn enkele slimme borgvoorzieningen bedacht. Beugel en baluster zijn na bewezen diensten zonder enig probleem te verwijderen.

Varianten
De octrooitekst beschrijft enkele varianten. In het simpelste geval kan een baluster bestaan uit een steigerbuis, met andere buizen als leuning. Een technisch mooiere oplossing  is het gebruik van een lichtgewicht baluster met, als extra voorziening, een wegdraaibare beugel voor het bevestigen van lichtgewicht leunhekken.

Hendriks ontwikkelde zijn systeem in zijn eigen tijd, maar testte het wel uit op bouwwerken van zijn werkgever.

Voor de productie heeft hij een paar bedrijven benaderd die “veel belangstelling hebben, maar nog even de officiële tests afwachten”.

bron: Cobouw

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl