Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

16 februari 2004

Toezicht in bouwsector ontbreekt volgens onderzoek van de Volkskrant

In een artikel in de Volkskrant hebben de commissarissen van de grote Nederlandse bouwbedrijven na de bouwfraude gefaald als toezichthouder. Uit een rondgang van de Volkskrant langs de grootste tien bouwbedrijven die bij de affaire waren betrokken, blijkt dat de commissarissen niet hebben ingegrepen na de harde conclusies van de parlementaire enquêtecommissie. 
   
Een nieuwe onthulling van verboden prijsafspraken bij de bouw van kantoren, scholen en ziekenhuizen wijst er volgens Marijke Vos, voorzitter van de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwfraude, op dat commissarissen hun toezichtstaken onvoldoende hebben uitgevoerd. 'Het is ongelooflijk dat de betrokken bedrijven nooit zelf onderzoek hebben gedaan naar verboden praktijken elders in hun bedrijf', zegt Vos. 'Na alles wat naar buiten is gekomen over de wegenbouw, zou je grondig onderzoek van de commissarissen verwachten naar de andere activiteiten in hun bedrijf.'

Dit weekeinde onthulde De Telegraaf een schaduwboekhouding van bouwbedrijf Boele en Van Eesteren, waarin gedetailleerde afspraken staan over illegale praktijken bij de bouw van overheidsgebouwen, ziekenhuizen en universiteiten. De afspraken werden gemaakt tussen 1995 en 2001. In deze administratie komen dezelfde grote bouwbedrijven naar voren die ook waren betrokken bij prijsafspraken in de wegenbouw.

De administratie vertoont grote gelijkenis met die van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem. De onthulling daarvan door klokkenluider Ad Bos leidde tot een parlementaire enquête en onderzoeken door justitie en de NMa. Die onderzoeken waren vooral gericht op de wegenbouwsector. De administratie van Boele en Van Eesteren bewijst dat ook elders in de bouw is gefraudeerd.

Uit reacties van bouwbedrijven als Ballast Nedam, de BAM Groep, Heijmans en Volker Wessels, het moederbedrijf van Boele en Van Eesteren, blijkt dat de top van de bouwbedrijven niet op de hoogte was van de verboden praktijken in de andere delen van hun onderneming.

De bedrijven hebben inmiddels contact opgenomen met de NMa. Het OM is op basis van de administratie, die door een onbekende klokkenluider is afgegeven, een onderzoek begonnen. De Kamer wil opheldering over het nieuwe bouwfraudeschandaal.

De kritiek van Vos op het falen van de commissarissen treft een aantal prominente figuren uit de zakenwereld en de politiek die als commissaris actief zijn:

  • voormalig Philips-bestuurder Cor Baan (Volker Wessels),
  • oud-VNO NCW-voorman Hans Blankert (Heijmans),
  • voormalig ABN Amro-topman Jan Kalff (Koop Tjuchem),
  • VVD-prominent Neelie Kroes (Ballast Nedam) en
  • ING-bestuurder Alexander Rinnooy Kan (Dura Vermeer).

Na de publicatie van het eindrapport van de parlementaire enquête in december 2002 heeft de Volkskrant de commissarissen van de grootste tien bedrijven schriftelijk om een reactie gevraagd. Uit de reacties blijkt dat in geen enkel geval een onafhankelijk onderzoek is gedaan om na te gaan of de geconstateerde verboden praktijken zich ook elders in de bedrijven hebben voorgedaan.

bron: De Volkskrant

meer info: NMA Nederlandse Mededingingsautoriteit

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl