Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

18 februari 2004

Dollar zwak - Euro stijgt naar hoogste niveau ooit - bijna 1,30 dollar

De euro heeft opnieuw een record bereikt tegenover de dollar. De Europese eenheidsmunt tikte vanmorgen 1,2927 dollar aan, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.
 
Er was geen directe aanleiding waarom de euro plots in waarde steeg, of waarom de Amerikaanse munt opeens verzwakte. Integendeel, gisteravond bleek dat buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten gestegen waren in december waardoor de druk op de dollar even afnam.

De verlichting was van korte duur. Dit kwam wellicht omdat handelaren niet meer geloven dat de Europese Centrale Bank (ECB) op een of andere wijze zal interveniëren om de stijging van de euro te stoppen. Geruchten over een mogelijke interventie zoemden afgelopen week rond, maar ECB-president Jean-Claude Trichet zei gisteren de rente in de euro-zone ,,passend'' te vinden omdat het volgens hem steeds duidelijker wordt dat de Europese economie zich geleidelijk herstelt.

De uitspraken van de Fransman lijken een renteverlaging van de ECB voorlopig uit te sluiten. Zo'n verlaging is een van de drie manieren waarop de bank de koers van de euro kan beïnvloeden. Een renteverlaging kan echter ook voor nieuwe zeepbellen zorgen omdat de geldhoeveelheid zal groeien.
Andere instrumenten om de euro te stoppen zijn een interventie op de valutamarkten en het proberen omlaag te praten van de munt. Het eerste is een politieke beslissing, het tweede werkt vooralsnog niet.

De dure euro heeft een negatieve invloed op de concurrentiepositie van exporteurs in de eurozone. Ook bedrijven met activiteiten in de VS hebben last omdat zij minder euro's overhouden nadat zij de dollars hebben omgewisseld in de Europese munt.

De doorbraak van de 1,29-grens lijkt de weg te openen voor de 1,30 dollar. Analisten verwachten dat de euro voorlopig nog sterker zal worden tegenover de dollar. Niet alleen omdat de Amerikaanse rente lager is dan die in de euro-zone, maar ook omdat beleggers zich grote zorgen maken over het Amerikaanse begrotingstekort en de enorme schuld van de VS. Rond het middaguur was de euro iets teruggevallen en noteerde 1,2895 dollar. De hoogste slotkoers van de euro was 1,2832, een niveau dat vorige week werd bereikt nadat duidelijk werd dat de Amerikanen de rente voorlopig niet zullen verhogen.

bron: NRC Handelsblad

meer info: Euro
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl