Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

22 februari 2004

Trends: over de relatie duurzaam bouwen en de bouwtrends van de toekomst

Elke nieuwe ontwikkeling kent dezelfde golfbeweging. Eerst zijn er enthousiaste personen die bereid zijn geld en moeite te steken in de ontwikkeling van iets waarvan zij geloven dat het toekomst heeft. Vervolgens breekt een tijd aan waarin meer mensen ditzelfde toekomstperspectief krijgen en uiteindelijk volgt de massa of een groot deel ervan. Vanaf dat moment kun je spreken van een trend. Vaak neemt vervolgens na enige tijd de belangstelling weer af. De massa verliest zijn belangstelling. De trend is dan voorbij. Maar tegelijkertijd ontwikkelen zich weer nieuwe golven. Er zijn nieuwe trends in aantocht op andere, vaak aangrenzende, gebieden.

Bij duurzaam bouwen is deze ontwikkeling duidelijk waarneembaar. Het begrip heeft zijn beste tijd gehad. Milieu is gezakt op de politieke agenda. Duurzaam bouwen is niets nieuws meer. De integratie van nieuwe milieumaatregelen in de bouw lijkt vrijwel gestopt en wordt op sommige punten zelfs teruggedraaid. Einde trend duurzaam bouwen.
Maar, zoals de wetmatigheid dicteert, er ontwikkelen zich nieuwe golven. Er zijn tekenen die duiden op nieuwe trends in de bouwwereld. Niet zozeer gericht op milieu dan wel op aanverwante zaken zoals leefbaarheid, kwaliteit en gezondheid. De golf duurzaam bouwen is voorbij maar er liggen voldoende uitdagingen in aangrenzende gebieden.

In deze publicatie wordt een overzicht geboden van nieuwe trends waarin elementen van duurzaam bouwen terugkomen. Er worden voorbeelden getoond van bouwprojecten waarbij het milieu slechts in een klein aantal gevallen de directe aanleiding tot de realisatie vormde. Toch dragen al deze projecten op een of andere wijze bij aan de bestrijding van de milieuproblematiek. De bedoeling van dit boek is te inspireren en te laten zien dat de relatie milieu en bouwen geen gepasseerd station is maar deel uitmaakt van de uitdagingen voor de toekomst. Het is tijd om zorg voor het milieu te integreren in voorbeeldprojecten van de nieuwe trends.

meer info: Aeneas - uitgeverij vakinformatie

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl