Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

3 maart 2004

Grimmige prijzenslag op betonmarkt
 
Brancheorganisatie BFBN constateert toenemende conflicten tussen aannemer en fabrikanten van betonproducten en vreest dat de problemen alleen nog maar zullen verergeren.

“Als ik hoor hoe sommige aannemers de onderhandelingen ingaan. Ze proberen brutaalweg nog eens 15 procent af te dingen. En dat terwijl de grondstoffenprijzen flink in de lift zitten”, zegt directeur A. Pielkenrood van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland.

Volgens de BFBN zullen de aannemers moeten accepteren dat nooit meer zo goedkoop kan worden gebouwd als afgelopen jaren het geval was. De prijsstijging is pijnlijk, omdat vanwege de economische neergang talrijke bedrijven toch al niet weten hoe de eindjes aan elkaar te knopen.

De fabrikanten van betonwaren wijzen op de explosieve stijging van de staalprijzen. Een waarschuwing klinkt tevens voor duurdere steenachtige materialen. “De vooral door de politiek gecreëerde schaarste aan zand en grind zal leiden tot hogere prijzen. Het plotseling duurdere staal heeft de hele sector verrast.”

De betonfabrikanten adviseren de aannemers zich in te dekken tegen nieuwe tegenvallers. Wie te laag inschrijft bij langlopende projecten, loopt het risico achteraf peperdure rekeningen te ontvangen. De staal- en betonproducenten nemen in hun leveringsvoorwaarden clausules op waardoor voor scherpe prijsstijgingen van de grondstoffen pittige financiële compensatie kan worden opgeëist.

Overvallen
“Iedereen heeft zich laten overvallen. Het einde van de prijsstijgingen is nog lang niet in zicht ”, stelt Pielkenrood. “Zowel producenten als aannemers moeten extra aandacht schenken aan hun algemene aan- en verkoopvoorwaarden. Als een contract eenmaal is gesloten , ligt alles vast”.
De directeur van de BFBN noemt de gedachte dat door de recessie traditionele bouwwijzen terugkeren om de mensen maar aan het werk te houden een misverstand. “Niets is minder waar. De vraag naar efficiënte systeembouw neemt relatief zelfs toe. Met het groeiend aantal nieuwbouwwoningen in 2004 kan de afzet verder stijgen. Door de krimpende bouwmarkt worden de prijzen bij de aanbestedingen echter steeds lager”.

De huidige prijsexplosie van het staal wordt vooral veroorzaakt door de grote vraag uit China. Het land voerde vorig jaar met een volume van 44 miljoen ton twee keer zoveel in als de tot dusverre grootste importeur, de Verenigde Staten. De Amerikanen zagen hun invoer afnemen van 30 tot 22 miljoen ton. De internationale productie van ruw staal zal dit jaar – na de 962 miljoen ton van 2003 – waarschijnlijk de grens van 1 miljard ton passeren.

bron: Cobouw - BFBN

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl