Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

21 maart 2004

professor Flyvbjerg:

Overschrijdingen infrastructuur komen door opportunistisch gedrag

Op 22 maart brengt de deense professor Flyvberg een bliksembezoek aan Nederland. Op het programma staan besprekingen met de minister van Verkeer en Waterstaat. Later op de dag is er een mini symposium waarop hij in discussie gaat met de delftse professor Waterbouw Han Vrijling en topambtenaren van Rijkswaterstaat. Wat is er dan aan de hand. In onderstaand artikel heeft Bent Flyvbjerg onderzocht hoe het komt dat de budgetten voor grote projecten altijd niet afdoende zijn. Grote overschrijdingen treden in 85% van de projecten op.

Error or Lie ?
Onderzocht is of de overschrijdingen veroorzaakt worden door fouten of door andere oorzaken. Flyvbjerg denkt dat het de politieke besluitvormers zijn die met te lage budgetten beginnen (op het moment dat er besloten wordt om te gaan bouwen), maar dat zij wel weten dat er overschrijdingen zullen komen. Direct een hoog bedrag noemen houdt het gevaar in zich dat er niet met het project gestart wordt.

Valt er wat aan te doen ?
Ja, dat denkt Flyvbjerg wel. Allereerst dienen dient men de berekeningen van infrstructuur ontwikkelaars en 'forecasters' niet direct te vertrouwen. Er dienen 'checks and balances' te worden ingebouwd voordat het besluit om te bouwen valt. Het begin van dergelijke 'checks and balances' ligt in een aantal basis instrumenten voor 'accountability' zoals: vergroten van transparante informatie, het gebruik van prestatie-indicatoren, het aangeven van de wet- en regelgeving waaronder de projectontwikkeling valt en het gebruiken van risico-kapitaal, ook al is het een overheidsproject.

Artikel: Underestimating Costs in Public Works: Error or Lie ?

Recensie: RWS Profiel

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl